neljapäev, 30. november 2023

KILKERRAN Heavily Peated: Batch 2

Novembri viimane viski on Kilkerran. Olen tugevalt turvastatud (linnaste turbasus 80 ppm) Kilkerran viskidest maitsnud varem Batch 5 ja 6 (blogis 27.07.2022). Selle aasta septembris on seda viskit villitud värskelt ka juba Batch 9.

Batch 1 ja Batch 2 olid samasuguse vaatide kompositsiooniga: 55% eks-burboon ja 45% eks-šerri vaadid. Alates kolmandast hakkas aga šerri vaatide osakaal kahanema. Kui Batch 3 ja 4 puhul oli see 20%, siis Batch 5 puhul 15% ning alates Batch 7-st vähendati šerri vaatide osakaalu üksnes 10% peale. Erand oli Batch 6, kus šerri vaatide osa oli 25% ning etteruttavalt märkides oli selles võrreldes siinmaitstuga šerri märksa enam tunda – ju olid kasutusel olnud värskemad vaadid. Siinmaitstav Kilkerran Heavily Peated on Batch No. 2, mis villiti 24.09.2019. 



Kilkerran Heavily Peated Batch No. 2 (19/374), 60,9% nc, ncf

Aroom: muldne turbasuitsusus, magusad taime juured, idanev kevadine kartul, meeldiv sõnnikulisus, krõbedaks praetud õhukesed peekoniviilud, lõkkesuitsusus ning veidi ka kuivemat tammisust ja ehk veidi pärmisust (just pudeli esimese veerandi puhul). Klaasis seistes tuleb ka magusat vanilli, mis toob ninatundesse meeldivat ümarust. Veega lahjendades muutub oodatult mineraalsemaks koos kerge tsitrusega (pomelo), turbasus nüüd samas õlisem ja magusust annab karamell. Rohkema veega lahjendades lisandub roheline ürdisus, eriti tüümian.

Maitse: magus turbasuitsune linnasus, õline turbasus, juurikalisus. Veidi tammisust koos veidi torkiva kangusega, kuid siiski mitte alkohoolne. Veega lahjendades meeldivalt mineraalne, selgelt tsitruseid, suutundelt õline-kreemine. Turbasus on tervikuna üsna tuntavalt esil, koos veidi sellise Islay saare viskide laadsena.

Lõpp: üsnagi pikk ja tugevalt turbane. Tammisust veidi koos selge ingveriga.

Hinnang: B

Viski noorust arvestades, mis jääb ilmselt kuskile viie-kuue aasta kanti, on siin piisavalt täidlust ja komplekssust. Samas pole see tajutavalt ei noor ega ka tammevaatide poolt liigselt mõjutatud, et destillaat ise särada ei saaks. Plussiks on lisaks ka see, et viski kannatab väga hästi veega lahjendamist. Võimaldab ilusti lahjendamist 60%-lt 40%-ni maitseid kaotamata vaid erinevaid hoopis esile tuues. Kuna selle viskiga sai veedetud üle kuu aja, siis võib öelda, et see muutus järk-järgult üha meeldivamaks. Olulist rolli mängis just esimese viiendiku pudeli sisu maitsete puhul ühekülgsuse, nooruse ja kangusest tuleneva teravuse kadumine ja isegi vastupidiseks pöördumine. Pudeli viimane veerand oli üsna maitseküllane (eriti aroom), tuntavalt küpsem kui tegelik vanus ja kangust arvestades üsnagi „mahe”. Ja ka hinnanguliselt liikus see viski minu jaoks algselt hindelt C+ hindeni B.

Lisaks siinmaitstule olen soetanud ka Batch No. 7 ning nüüd saab ilmselt ootama jääda juba ehk vanuse märkega Kilkerran Heavily Peated viskit. Ehk villitakse see juba 10-aastasena, kuna Kilkerran põhisortimendis on olemas juba 8-aastane Cask Strength, 12- ja 16-aastane. Või jääb Heavily Peated hoopis vanuse märketa viskiks. Osunduse viimaseks oletuseks annab Batch 9, kus varasemate pudelite siltidel olnud mustas kirjas märge „peat in progress” on asendunud punases kirjas märkega „small batch”.