reede, 24. november 2023

Chaos Batch 002 (NSS)

Sõltumatu villija North Star Spirits (NSS) on turule toodud ühelinnaseviskidele, kus viski päritolu selgelt esil, lisaks villinud ka n.ö ebamäärasema päritoluga viskisid. Osa neist on segulinnaseviskid (blended malt) – Supersonic, Vega, Sirius, osa seguviskid – Spica, ning siis neile veel lisaks sildil viskivabrikut otseselt mittemainivad üelinnaseviskid – nt siinmaitstav Chaos. 

Chaos nime all on seni villitud kolm tegu. Batch 001 villiti aastal 2019 (1200 pudelit) ning see oli kokku segatud kahest Hispaania tammest PX hogshead (destilleeritud 2010) ja ühest taastäidetud Ameerika tammest hogshead (2009) vaadis küpsenud Caol Ila viskist. Siinmaitstav Batch 002 villiti 2020 (1500 pudelit) ja oli kokku segatud kahest Hispaania tammest eks-oloroso šerri vaadis (butt, üks destilleeritud 2006 ja teine 2009) ja algselt ühest taastäidetud Ameerika tammest hogshead (destilleeritud 2009) vaadis küpsenud ning seejärel 18 kuud oloroso vaadis järeküpsenud Caol Ila viskist. Ja viimaks Batch 003, mis villiti 2021 (1400 pudelit), mille puhul villija ei anna teada viski päritolu ega destilleerimise aastaid, ja kokku segati neli ruby port octave mõõtu vaati, üks taastäidetud hogshead ja üks šerri butt; kaks viimast Ameerika tammest. Kõik need kolm viskit on villitud 50% kanguses. Ostsin neist kolmest Chaos viskist teadlikult Batch 002, kuna see on kindlalt Caol Ila, vanuseks 11-14 aastat ning saanud tugeva oloroso šerri mõjutuse ja seejuures oli see ka üsna odav.



Chaos Batch 002 (Islay Single Malt – Caol Ila), North Star Spirits, 50,0% nc, ncf

Aroom: turvastatud linnased, röstitud linnased, kuiv tammisus, magusad kuivatatud puuviljad, šerrist hapukust veidi ning kerge piprasus. Klaasis seistes suitsusust ehk veidi vähem, lisandub nüüd aga magus karamell, mereline soolasus ja natuke tindisust. Vähese veega lahjendades tuleb küll õrn metallisus, kuid on siiski veidi magusam. 

Maitse: algab turbaselt ja kreemiselt. Keskosas magus suitsune linnasus, veidi soolasust. Teises pooles annab Euroopa tamm end selgelt tunda. Üsna tugev ja kergelt kirbe tammisus, must pipar, muskaat. Vähese veega lahjendades vähem tammisem ja veidi magusam. Ameerika tamme vanill tõuseb nüüd enam esile ja pehmendab suutunnet, muutes selle kreemisemaks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Üsna tugev turbasuitsusus koos tammisusega. Must pipar ja muskaat. Kuivusele kalduv.

Hinnang: B

Ei küüni küll parimate eks-burboon vaatides küpsenud Caol Ila'de ligi, kuid on siiski väga hea. Piisavalt täidlust ja kompleksust. Euroopa tammest vaadid on siin aga kahjuks siiski Caol Ila sidrunilise ja õlise merelisuse liigselt varju jätnud.