esmaspäev, 20. november 2023

GLENMORANGIE 14 yo Quinta Ruban

Peale konarlikku ekslemist Iiri ja Ameerika viskide juures on aeg naasta Šoti ühelinnaseviskide juurde. Tuleb aasta ikka korralikult ära lõpetada. Tõesti on järjekordne aasta varsti finišisse jõudmas. Sel kuul siis veel kolm viskit, millest esimene on 14-aastane Glenmorangie, mis kannab lisanimetust Quinta Ruban. Sellenimeline viski on Glenmorangie toodangus juba pikemat aega. Kui varasemalt oli see 12-aastane, siis 2019 aastast hakati seda villima 14-aasta vanusena. Viski on peale esmast eks-burboon vaatides küpsemist saanud järelviimistluse ruby portveini vaatides, millest osa on olnud 225 liitrised barrique ja osa 670 liitrised pipe mõõtu vaadid. Maitstav on pärit 28.09.2022 villitud pudelist.



Glenmorangie 14 yo Quinta Ruban, 46,0% ncf

Aroom: esmalt üllatavalt vähearomaatne. Siis tuleb üpriski tugev portveinisus (veidi see minu jaoks viskisse mittesobituv ruby), millele lisandub tasapisi piimašokolaad, punased marjad, kuivatatud maasikad. Veidi ka mesisust ja kuivemat nahksust. Ninatundelt siiski meeldivalt ümar ja kergelt kreemine. Veega veidi lahjendades kreemisem ja harmoonilisem.

Maitse: selgelt veinine, kuid üsnagi meeldivalt ja mitte liigselt domineerivana. Kohati jätab suutundelt pigem õhukese tunde, kuid mõnel teisel puhul jälle täidlasema. Üsna varieeruv. Nahk, šokolaadi kreemisus. Keskosas ehk veidi rabarberit ja mandariine. Teine pool tammisem, kus ka kreeka pähklite kirbust. Veidi veega lahjendatult toimib paremini: suutundelt nüüd veidi paksem ja kreemisem ning vähem on ka veinisust ja tanniine.

Lõpp: keskmise pikkusega. Veinisus ehk siin isegi kõige selgem ja domineerivam ning seda koos üsna tugeva tammise tanniinisusega; veidi kaasneb sellega ka kirbust.

Hinnang: C+

Hea viski, kuid ruby port vaadis viski ei ole ikka endiselt minu jaoks. Veega veidi lahjendades toimib paremini.