reede, 10. november 2023

Balcones Texas 1

Tegemist on minu jaoks esimese Ameerika linnaseviskiga. Balcones viskivabrik on asutatud 2008 ning peale esimese omaniku lahkumist toimus täiesti uue Balcones viskivabriku rajamine 2016, kus aastaseks tootmisvõimsuseks oli 350 000 liitrit. Suurkorporatsioon Diageo omandas viskivabriku 2022 aasta sügisel. Lisaks linnaseviskile toodetakse nii erinevaid burboon kui ka rukkiviskisid. Siinmaitstav Balcones Texas 1 linnaseviski küpsemisajaks on vähemalt 24 kuud ning kasutatud on tavapärasest enam värskeid tammevaate (virgin oak). Maitstav on pärit 5cl minipudelist.



Balcones Texas 1 Single Malt, 53,0% nc, ncf

Aroom: väga intensiivne ja puidune. Tammetanniinid ja männivaik. Vanillipasta. Suhteliselt kõrge kangus annab oma positiivse mõjutuse. Klaasis seistes ja vähese vee lisamisel muutub magusamaks. Kompotikirsid ja kuivatatud ploomid, karamelliseeritud suhkur ja ahjubanaanid.

Maitse: intensiivne ja maitseküllane. Puidulakk, tugev tammisus, kuivatatud ploomid, karamelliseeritud apelsinikoor, karamelliseeritud või. Vähese vee lisamisel veidi leebem ja ehk veidi vähem tammisem, kuid maitsed jäävad suuresti samaks.

Lõpp: keskmise pikkusega, ohtra kaneeliga õunapirukas, põlenud suhkur, tamme tanniinid, kuivusele kalduv.

Hinnang: C+

Selgelt liiga puidune, kuid oma intensiivsuses siiski meeldivalt huvitav. Tammiste tanniinide poolt üleliigselt domineeritud, kuid veega lahjendades saab neid siiski parasjagu pehmendada.