teisipäev, 7. november 2023

Viskil baseeruvad liköörid

Esimene reaktsioon selliste jookide – mida vahel eksitavalt kutsutakse maitsestatud viskideks (viskid need siiski ühestki otsast ei ole), kuid on täpsemalt viskipõhised liköörid – suhtes on paadunud viskiarmastajal kindlasti tõrjuv ja üle huulte tuleb ilmselt küsimus Milleks? Aga olgem avatud ning vahepalaks võib mõne neist ju ära proovida. Varem olen ise vist maitsnud vaid Drambuie’t, mis on linnaseviski põhjale loodud.

Viskilikööriks (ingl Whisk(e)y Liqueur) võib üldjoontes lugeda likööride perekonda kuuluvat kanget alkohoolset jooki, kus viski on joogi põhjaks ja oluliseks maitsebaasiks, millele on siis lisaks juurde segatud mis tahes inimesele pähe kargavaid muid komponente – mesi, meeliköör, vahtrasiirup, maapähklivõi, karamell, kohv, erinevad ürdid ja puuviljad, jms. Peamine tunnus viskilikööril on see, et see on reeglina üsna magus ja enamasti alla 40% kangusega.



Teadlikult selle postituse jaoks sai siis otsitud lettidel olevatest viskilikööridest neli näidet. Kuna kaks neist on Iiri ja kaks Ameerika päritolu, toimigu need siis üleminekuna Iiri linnaseviskidelt Ameerika linnaseviskidele. Kolm neist on maitsestatud meega ja üks õunaga. Maitstavad on pärit 6cl näidispudelitest.



Tullamore D.E.W. Honey, 35%

Üsna neutraalne aroom ja täitsa talutav iseenesest, õrn iiri viski on isegi ilusti tunda, kuna see pole maetud täiesti magusa mesisuse alla. Maitsetelt siiski mesiselt magus, kuid siiski meeldivalt kerge, mitte likööriselt kleepuv. Esile tuleb karamellimaitseline kohv ja veidi vanilli. Järelmekk mõõdukalt magus ja kurku paitav.

The Whistler Irish Honey, 33%

Koheselt väga magus, isegi imal. Lehmakomm, kooreiiris. Maitse samuti kleepuvalt magus, ka siin on karamellimaitseline kohv ning seda intensiivsemalt, kui eelnevas. Järelmaitse läbinisti kleepuv magusus. Viskist pole siin midagi, puhas liköörisus.



Jack Daniels Tennessee Honey, 35%

Aroomilt ümar, mais, papisus. Veidi sarnane Tullamore Honey joogiga, kuid siin on erinev viski põhi selgelt tunda. Maitse mesiselt magus, kerge karamell, magus mais, kunstlik magusus. Järelmaitse väga magus.

Jack Daniels Tennessee Apple, 35%

Siin on aroomis ja maitses selgelt värskelt pressitud õunamahl ja ei midagi muud. Kui veel midagi lisada, siis vaid ebameeldiv kunstlik magusus järelmekis. Viskist pole ka siin midagi.

Kui sunnitaks neist mõni valima, siis võiks kõne alla tulla üksnes Tullamore Honey, milles oli saavutatud üsnagi hea tasakaal pehme iiri viski põhja ja lisatud mee vahel.