kolmapäev, 6. detsember 2023

Meikle Tòir 5 yo, The Sherry One

Ise arvasin küll, et GlenAllachie linnaseviskisid enam ei proovi, kuid võta näpust. Ei saa ju maitsmata jätta viskit, kui selleks on kasutatud tugevalt turvastatud linnaseid. Nimelt juba enne viskivabriku müüki 2007. aastal, valmistati paar tegu turbasuitsust destillaati. Seda on igal aastal endiselt jätkatud ning sellel aastal villiti siis ka neli esimest viie aasta vanust GlenAllachie turbasuitsust viskit. Need segati kokku erinevatest vaatidest ning kolme puhul oli kasutusel 35 ppm tugevusel ja ühe puhul koguni 71 ppm tugevusega turvastatud linnased. Otsustasin neist kolmest esimesest maitsmiseks valida siiski vaid ühe, mis kannab lisanime The Sherry One. See osutab sellele, et viski on kokku segatud eks-burboon, PX ja Oloroso šerri vaatides küpsenuist. Ah jaa, GlenAllachie otsustas villida turbasuitsused viskid Meikle Tòir (tähendab „suur tegu”) nime all. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Meikle Tòir 5 yo, The Sherry One (Heavily Peated GlenAllachie), 48,0% nc, ncf

Aroom: suitsusus koheselt esil ning see on põlenud puidu suitsusus ja eile kustunud söed. Mõningane karamelline magusus, kuivatatud puuviljad ja veidi keedupiimasust koos meega. Klaasis seistes märksa kreemisem ja täidlasem; õrnalt hapukad punased marjad koos šokolaadiga.

Maitse: üsna kirbe puidune vürtsikus; teisel maitsmisel kirbe-magus ja suutundelt kreemisem. Veidi metallisust ja seda koos magusa lõkkesuitsususega. Lisaks puuviljane hapukus, ingver, hapukamat sorti kohv ja ehk veidi ka mõrušokolaadi. Veega lahjendamist eriti ei kannata; noorus tuleb kohe esile.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Kirbe-magus tammine vürtsikus jätkub, järelmekis puidurösti suitsusus koos kohviga.

Hinnang: B

Noorus on ilusti varjatud, kuid tüüpiliselt GlenAllachie viskidele on ka siin ehk vaatide mõju veidi liiga intensiivne; vähemalt minu jaoks. Väga hea linnaseviski siiski. Tasub ehk ära maitsta ka 71 ppm tugevusega Meikle Tòir The Turbo. Huvi vähemalt tekkis.