Blogist

See viskiblogi sisaldab üksikisikust viskisõbra (Viskifilos; kr. filos = sõber, armastaja) märkmeid viskidest ja nendega seonduvast ning ülevaateid ja hinnanguid maitstud viskidest. Blogist leiab infot enamjaolt Šoti ühelinnaseviskide (Scotch Single Malt Whisky) kohta. Blogi ei pretendeeri suurele lugejaskonnale ning ei võimalda kommentaaride lisamist. See on eelkõige ja pigem isiklik vahend viskiga seotud märkmete talletamiseks. Kuid need, kellele meeldib viski ning kes oskavad seda ka hinnata, võivad ehk enda jaoks leida siit midagi uut ja kasulikku. Harivad kirjutised viskist põhinevad loetul ning maitsekirjeldused puhtalt minu isiklikul kogemusel ja maitseelamusel. Maitsekirjeldused ei pretendeeri 'tõele'. Seega ei tohiks keegi, olemata enne neid viskisid ise maitsnud, kujundada oma ostueelistusi üksnes siinsete hinnangute põhjal.

Viskide ülevaated ja hinnangud põhinevad järgneval:

1. Kõik maitstavad ja hinnatavad viskid, nii näidised (1-2cl) viskifestivalidel, näidis-, mini- ja tervikpudelid, on minu enda ostetud või mulle üksikisikute poolt kingitud!
2. Ülevaadete juures antakse hinnang üksnes viskidele, mida ollakse maitstud vähemalt 2,5 cl (dram). Kõigi sellest väiksemates kogustes maitstud viskide kohta antakse vaid lühike ülevaade ilma hinnanguta.
3. Viskidele antavaid hinnanguid on erinevaid, kuid kõige enam kasutatakse hinnanguid 100 punkti skaalal. Minu poolt maitstud viskidele antavaid hinnanguid tuleks mõista järgnevalt:

A+ (95-100): erakordne, üks parimaid, mida on õnnestunud maitsta.
A   (90-94): suurepärane igas mõttes, oma stiilis üks parimaid.
B+ (87-89): märkimisväärselt hea, piisavalt iseloomu, kompleksne.
B   (84-86): väga hea, kindlasti väärib uuesti maitsmist.
C+ (80-83): üsna hea kuni hea, kuid siiski ei midagi meeldejäävat.
C   (76-79): keskpärane, lihtsakoeline, mitte kuigi integreeritud.
D   (70-75): alla keskpärase, selgelt väheintegreeritud koos häirivate elementidega.
E   (60-69): üsna ebameeldiv, ei soovita raha kulutada.
F   (50-59): üdini halb, ilmselt ekslikult villitud, tasub vältida.

4. Viskide maitsmise juures tuleb silmas pidada mitmeid muutujaid – maitsmise koht ja aeg, maitsmismeel, meeleolu, eelnev söök ja jook, pudeli seis (just avatud või viimane veerand pudelist), võrdlusmoment ehk kui palju on maitstud erinevaid viskisid, jne. Iga hinnang on mitmete muutujate ristumise tulem. Seega võib üks ja sama viski saada ühel puhul nt B ning teisel puhul B+. 

Üldjuhul on kõik B+ või kõrgema hinnangu saavad viskid minu maitse kohaselt ülihead ja oma hinda igati väärt. Hinnangu B saavad viskid on head potentsiaali omavad ja uuesti maitsmist väärivad. Hinnangu D saavad viskid on minu maitsmismeelele aga selgelt mittesobivad ning neis ilmnevad ka teatud ebakõlad või mulle mittemeeldivad tunnused. Samas ei tähenda see, et need viskid ei võiks kellegi teise maitsele meelepärased olla. Hinnangu E ja F saavad viskid, mida loodetavasti minu klaasi üldse ei satugi, on aga üsna ebameeldivad või koguni halvad ning sellistena poleks need pidanud üldse villitud saama.

Lõpuks kõige olulisem – kõik maitsekirjeldused on puhtalt minu isiklikul kogemusel põhinevad ja antavad hinnangud on paratamatult alati subjektiivsed (kuigi neid edasi andes püüdlen objektiivsuse poole). Seega seostuvad hinnangud suuresti minu meeltega, minu eelistustega ning peegeldavad minu isiklikku teekonda viskide maailmas.

Blogi tekstid ja fotod on autorikaitse objektid ning nende kasutamisel tuleb viidata ja linkida algsele postitusele. Kuigi blogi on anonüümne (hoidmaks ära võimalikke väärtõlgendusi, kuna blogipidaja töötab haridusvaldkonnas), võib blogi pidajaga ühenduse saamiseks saata e-kirja aadressil: viskifilos [ät] gmail.com

Slàinthe!