laupäev, 27. juuli 2019

PORT DUNDAS 28 yo HL 1988/2016

Port Dundas viskivabrik rajati 1811. aastal ning paiknes Glasgows. Tegelikult oli Glasgows koguni kolm Port Dundas nimelist viskivabrikut, mis olid asutatud 1811, 1813 ja 1838. Viimane neist toimis üksnes kaks aastat ning kaks esimest ühinesid 1845, kui neisse paigaldati lisaks padadestillaatoritele ka Coffey destillaatorid. Port Dundas kasutas teraviljaviski tootmiseks padadestillaatoreid kuni 1880ndate lõpuni. Oma kõrgpäevil oli viskivabrik Šotimaa suurim, toimides samas ka seguviskide tootmisüksusena. Port Dundas tootis teraviljaviskit Johnnie Walker, J&B, Bell's, Black & White, Vat 69, Haig ja White Horse seguviskide tarbeks. Viskivabrik lõpetas tootmise 2009 ning 2011 vabriku hooned lammutati.

Siinmaitstav Port Dundas viski on destilleeritud oktoobris 1988, küpsenud 28-aastat taastäidetud vaadis (hogshead) ning villitud sõltumatu villija Hunter Laing poolt oktoobris 2016 The Sovereign seerias kokku 253 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Port Dundas 28 yo, Hunter Laing, The Sovereign 1988/2016 (refill hogshead #13046), 55,1% nc, ncf

Aroom: magus piirituselisus, värvilahusti ja õunamahl. All on tunda vanilli ja iirist, kuid need ei pääse pealmiseks. Veidi ka teraviljasust ja kuiva tamme. Veega lahjendatult piirituselisus taandub.

Maitse: väga magus, kuid terav ja piirituseline. Vürtsikas. Vähese vee lisamisel selgelt ümaram, kreemisem. Piimašokolaad, kerge münt ja iiris.

Lõpp: keskmise pikkusega. Piirituseline, magus tamm, veidi mõrkjas järelmekk. Veega lahjendatult pehmem ja teraviljasem.

Foto: masterofmalt

Kui nüüd maitstud üheteraviljaviskidest lühikokkuvõte teha, siis võib öelda, et niisama mekkimiseks need eriti ei sobi. Vähemalt ei küüni need linnaseviskide kõrvale. Tervikuna on teraviljaviskid maitsekoosluselt oluliselt vaesemad. Samas on maitstud kaheksa teraviljaviski vabriku toodangud piisavalt üksteisest eristuvad. Sõltuvalt toorainest – mais või nisu – on viskid samuti selgelt erinevad. Samuti on tunda erisust kergus-robustsus kontiinumis. Kergemate ja piirituselisemate poole jäävad Girvan, Cameronbridge, Strathclyde, robustsemate ja isegi niisama mekkimiseks sobivamate poole Cambus ja North British ning siis nende kahe grupi vahele kuskile keskele Dumbarton, Invergordon ja Port Dundas. Kui edaspidi ette satub, siis võiks veel üheteraviljaviskisid proovida, kuid siis üksnes 30- ning eriti 40- ja 50-aasta vanustena.