neljapäev, 11. juuli 2019

DUMBARTON 22 yo TBWC


Punastest tellistest ehitatud Dumbarton viskivabriku rajas 1938. aastal samanimelisse linna Kanada firma Hiram Walker. Valmimise järgselt oli Dumbarton suurim teraviljaviskit valmistav vabrik Šotimaal. Samuti oli Dumbarton esimene, kes hakkas Coffey stiilis vasest destillaatorite asemel kasutama Ameerika stiilis roostekindlast terasest sammasdestillaatoreid. Ehitamise järgselt oli viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks 13,6 miljonit liitrit ning sulgemise eel 113,6 miljonit liitrit, olles oma kõrghetkel suurim teraviljaviski tootja Euroopas. Dumbarton tootmiskompleksis töötas selle kõrgpäevil (1960ndail) 2000 inimest. Kompleksi territooriumil tegutses ka nüüdseks ammu suletud linnaseviski vabrik Inverleven (1938-1991), mille viskit õnnestus 1990ndate keskpaigas ka maitsta.

Dumbartoni viskivabrikuga seondub ka „Šoti vahiks“ kutsutud sajapealine hanekari, kes toodi viskivabrikusse võõraid eemale peletama 1958ndal aastal. Haned püsisid viskivabriku juures kuni selle sugemiseni 2002. Nüüdseks on Dumbarton viskivabriku hooned lammutatud.

Dumbarton viski oli kasutuses esmajoones Ballantine’s seguviski valmistamiseks. Dumbarton viski toormaterjaliks oli üksnes mais. Ametlikult ei villitud Dumbarton viskit mitte kunagi, kuid seda on leida sõltumatutelt villijatelt. Siinmaitstav Dumbarton viski on villitud That Boutique-y Whisky Company poolt 2019. aastal ning kokku toodeti seda 50cl mahus 155 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Dumbarton 25 yo That Boutique-y Whisky Company, Batch 1, 47,8% nc, ncf

Aroom: üsna paks ja magus. Tänu maisi kasutamisele tugevalt burboonilaadne. Kuivatatud mooruspuumarjad, magus-kuiv tamm, karamell ja vanillikaun. Lisaks mööblilakk, antiikne puitmööbel, nahk ja veidi ka papisust.

Maitse: magus, vanill, karamell ja papp. Veidi selline tööstuslik mekk, plekkkonservis puuviljade siirup, tamme vürtsid ja mõrudam tsitrusekoor. Burboonisõpradele sobiv maitsekooslus.

Lõpp: keskmise pikkusega, vürtsikas magusus.

Foto: masterofmalt