Punastest
tellistest ehitatud Dumbarton viskivabriku rajas 1938. aastal samanimelisse
linna Kanada firma Hiram Walker. Valmimise järgselt oli Dumbarton suurim
teraviljaviskit valmistav vabrik Šotimaal. Samuti oli Dumbarton esimene, kes hakkas
Coffey stiilis vasest destillaatorite asemel kasutama Ameerika stiilis
roostekindlast terasest sammasdestillaatoreid. Ehitamise järgselt oli
viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks 13,6 miljonit liitrit ning sulgemise
eel 113,6 miljonit liitrit, olles oma kõrghetkel suurim teraviljaviski tootja
Euroopas. Dumbarton tootmiskompleksis töötas selle kõrgpäevil (1960ndail) 2000
inimest. Kompleksi territooriumil tegutses ka nüüdseks ammu suletud
linnaseviski vabrik Inverleven (1938-1991), mille viskit õnnestus 1990ndate
keskpaigas ka maitsta.
Dumbartoni
viskivabrikuga seondub ka „Šoti vahiks“ kutsutud sajapealine hanekari, kes
toodi viskivabrikusse võõraid eemale peletama 1958ndal aastal. Haned püsisid
viskivabriku juures kuni selle sugemiseni 2002. Nüüdseks on Dumbarton
viskivabriku hooned lammutatud.
Dumbarton viski oli
kasutuses esmajoones Ballantine’s seguviski valmistamiseks. Dumbarton viski
toormaterjaliks oli üksnes mais. Ametlikult ei villitud Dumbarton viskit mitte
kunagi, kuid seda on leida sõltumatutelt villijatelt. Siinmaitstav Dumbarton
viski on villitud That Boutique-y Whisky Company poolt 2019. aastal ning kokku
toodeti seda 50cl mahus 155 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.
Dumbarton 25 yo That
Boutique-y Whisky Company, Batch 1, 47,8% nc, ncf
Aroom: üsna paks ja
magus. Tänu maisi kasutamisele tugevalt burboonilaadne. Kuivatatud mooruspuumarjad,
magus-kuiv tamm, karamell ja vanillikaun. Lisaks mööblilakk, antiikne
puitmööbel, nahk ja veidi ka papisust.
Maitse: magus, vanill,
karamell ja papp. Veidi selline tööstuslik mekk, plekkkonservis puuviljade
siirup, tamme vürtsid ja mõrudam tsitrusekoor. Burboonisõpradele sobiv
maitsekooslus.
Lõpp: keskmise
pikkusega, vürtsikas magusus.
Foto: masterofmalt |