reede, 19. juuli 2019

GIRVAN 26 yo Cadenhead 1988/2015

William Grant & Sons ehitasid Girvan teraviljaviskivabriku 1963. aastal, et tagada kindel ja kontrollitud teraviljaviski allikas firma seguviskide jaoks. Kui Invergordon on Šoti tegutsevatest teraviljaviskivabrikutest põhjapoolseim, siis Girvan lõunapoolseim. Viskivabrik rajati endisesse II maailmasõja aegsesse laskemoona tehasesse. Girvan viskivabriku kompleksis tegutses lühikest aega ka Šotimaa esimene täisautomaatne linnaseviskivabrik Ladyburn (1966-1975). Aastast 2014 aga tegutseb Girvan kompleksis Ailsa Bay nimeline linnaseviskivabrik, mis villib ka samanimelist linnaseviskit.

Erinevalt enamuses teistest teraviljaviskivabrikutest villib Girvan lisaks seguviskide otstarbeks ka üheteraviljaviskit Girvan. Samuti villiti 1990ndatel Black Barrel nimelist üheteraviljaviskit. Girvanis toodetakse ka Hendrick’s džinni.

Siinmaitstav Girvan viski on destilleeritud 1988. aastal, küpsenud 26-aastat eks-burboon vaadis (hogshead) ning villitud WM Cadenhead poolt 2015. aastal kokku 222 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Girvan 26 yo, WM Cadenhead, World Whiskies 1988/2015 (bourbon hogshead), 56,6% nc, ncf

Aroom: piirituseline ja väga teravalt ninna lõikav. Teraviljane. Vajab veega lahjendamist, et mingeid aroome tunda. Jääb ka sel puhul siiski neutraalseks. Veidi ehk koriandrit ja sigareti tubakat.

Maitse: terav ja kõrvetav. Üsna papine, kuid magusa äärisega. Vajab samuti veidi vett. Siis suutundelt kergelt õline, maitses veidi münti ja aniisi. Magus teraviljasus. Liigne vesi muudab väga lamedaks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Piprasus, veidi koirohune (vermutine), papisus naaseb.

Foto: masterofmalt

Ei ole kuigi meeldiv ning üsna sobimatu niisama mekkimiseks. Senistest maitstud teraviljaviskidest halvim.