William Grant &
Sons ehitasid Girvan teraviljaviskivabriku 1963. aastal, et tagada kindel ja
kontrollitud teraviljaviski allikas firma seguviskide jaoks. Kui Invergordon on
Šoti tegutsevatest teraviljaviskivabrikutest põhjapoolseim, siis Girvan
lõunapoolseim. Viskivabrik rajati endisesse II maailmasõja aegsesse laskemoona
tehasesse. Girvan viskivabriku kompleksis tegutses lühikest aega ka Šotimaa
esimene täisautomaatne linnaseviskivabrik Ladyburn (1966-1975). Aastast 2014
aga tegutseb Girvan kompleksis Ailsa Bay nimeline linnaseviskivabrik, mis
villib ka samanimelist linnaseviskit.
Erinevalt enamuses
teistest teraviljaviskivabrikutest villib Girvan lisaks seguviskide otstarbeks
ka üheteraviljaviskit Girvan. Samuti villiti 1990ndatel Black Barrel nimelist
üheteraviljaviskit. Girvanis toodetakse ka Hendrick’s džinni.
Siinmaitstav Girvan
viski on destilleeritud 1988. aastal, küpsenud 26-aastat eks-burboon vaadis
(hogshead) ning villitud WM Cadenhead poolt 2015. aastal kokku 222 pudelit.
Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.
Girvan 26 yo, WM
Cadenhead, World Whiskies 1988/2015 (bourbon hogshead), 56,6% nc, ncf
Aroom:
piirituseline ja väga teravalt ninna lõikav. Teraviljane. Vajab veega
lahjendamist, et mingeid aroome tunda. Jääb ka sel puhul siiski neutraalseks. Veidi
ehk koriandrit ja sigareti tubakat.
Maitse: terav ja
kõrvetav. Üsna papine, kuid magusa äärisega. Vajab samuti veidi vett. Siis suutundelt
kergelt õline, maitses veidi münti ja aniisi. Magus teraviljasus. Liigne vesi
muudab väga lamedaks.
Lõpp: keskmise
pikkusega. Piprasus, veidi koirohune (vermutine), papisus naaseb.
Foto: masterofmalt |