pühapäev, 21. juuli 2019

NORTH BRITISH 26 yo HL 1989/2015

North British teraviljaviskivabrik rajati 1885. aastal, kuid tootmist alustati 1887. aastal üksnes ühe Coffey destillaatoriga. Tootmismaht kasvas pidevalt ning 19. sajandi lõpus oli North British üks suuremaid ja hinnatumaid teraviljaviski tootjaid Šotimaal. North British viski on aluseks paljudele tuntud seguviskidele, nagu näiteks Johnnie Walker Black Label, J&B Rare, The Famous Grouse ja Cutty Sark. Praegu toodetakse jõulist ja teraviljaviskidest kõige enam linnaseid (üksnes rohelisi; green malt) sisaldavat (suhe 1:4) viskit kolme Coffey destillaatori jõul.

Siinmaitstav North British viski on destilleeritud septembris 1989, küpsenud 26-aastat taastäidetud vaadis (hogshead) ning villitud sõltumatu villija Hunter Laing poolt septembris 2015 The Sovereign seerias kokku 199 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


North British 26 yo, Hunter Laing, The Sovereign 1989/2015 (refill hogshead #11372), 63,1% nc, ncf

Aroom: terav ja väga atsetoonine algus. Kui sellest mööda saab, siis parfüümne lillelisus, vanill ja magus liivataigna küpsis. Lisaks sidrunikoort. Veega lahjendatult magusam, pehmem; vahtrasiirup, vanill ja tuhksuhkur. Tajutav burboonisus, mis viitab ilmselt maisi kasutamisele.

Maitse: kangusest tulevalt üsna terav, kuid väga magus. Suutundelt kreemine. Lilleline, apelsinid ja sidrunid. Veega lahjendatult burboonisem – vanill, magus tamme vürtsikus, magus mais.

Lõpp: üsna pikk. Magus vanill, kerge burboonisus.

Foto: masterofmalt

Ilmselt on siin tooraineks olnud mais, mis nii aroomis kui maitses burboonisusena tunda. Eelnevatest maitstud teraviljaviskidest maitseküllaseim ja täidlaseim.