Cameronbridge on
vanim senini tegutsev teraviljaviskivabrik Šotimaal. Viskivabrik loodi John
Haig poolt 1824. Kui algselt olid kasutusel Robert Stein poolt loodud nn Stein
destillaatorid, siis 1826 lisati nendele teraviljaviski valmistamiseks
tõhusamad Coffey destillaatorid. Cameronbridge oli esimene viskivabrik Šotimaal,
mis hakkas teraviljaviskit valmistama sammasdestillaatoris. Enne seda olid
mitmed viskivabrikud kasutanud selleks padadestillaatorit. Kuni 1920ndateni oli
viskivabrikus kasutusel Coffey, Stein ja padadestillaatorite kombinatsioon,
kuid 1930 kaks viimast eemaldati.
Cameronbridge
viskivabrik läbis massiivse uuenduse 1990ndatel ning taasavati 2000. aastal.
Uued suured laiendused on leidnud aset 2010 aastast alates. Viskivabriku
omanikfirma Diageo poolt toodi 1989. aastal Cameronbridge juurde ka Gordon’s,
Booth’s ja Tanqueray London Dry Gin destilleerimine. Praegu toodetakse u 2/3
Suurbritannia džinnist Šotimaal ning sellest omakorda suurim osa Cameronbridges.
Viskivabriku
toodang oli aastaid villitud üheteraviljaviskina nime all Cameron Brig. Aastal
2014 asendati see tumesinises pudelis villitava Haig Club nimelise viskiga,
mille reklaaminäoks sai David Beckham.
Siinmaitstav
Cameronbridge viski on destilleeritud oktoobris 1991, küpsenud 25-aastat
taastäidetud vaadis (hogshead) ning villitud sõltumatu villija Douglas Laing
poolt septembris 2017 Old Particular seerias kokku 273 pudelit. Maitstav on
pärit 3cl näidispudelist.
Cameronbridge 25
yo, Douglas Laing, Old Particular 1991/2017 (refill hogshead #12069), 50% nc,
ncf
Aroom: väga kerge,
vähearomaatne ja neutraalne. Teraviljad, kuiv õrn tamm, vähemagus nisujahust
küpsetis, veidi ka magusamat sidrunikoort ja atsetooni.
Maitse: üsna papine
algus, siis vanill ja mandlikreem. Suutundelt kreemine. Tervikuna siiski samuti
nii nagu ka aroom üsna neutraalne.
Lõpp: lühike. Pehme,
mandline.
Foto: masterofmalt |