esmaspäev, 15. juuli 2019

CAMERONBRIDGE 25 yo DL 1991/2017

Cameronbridge on vanim senini tegutsev teraviljaviskivabrik Šotimaal. Viskivabrik loodi John Haig poolt 1824. Kui algselt olid kasutusel Robert Stein poolt loodud nn Stein destillaatorid, siis 1826 lisati nendele teraviljaviski valmistamiseks tõhusamad Coffey destillaatorid. Cameronbridge oli esimene viskivabrik Šotimaal, mis hakkas teraviljaviskit valmistama sammasdestillaatoris. Enne seda olid mitmed viskivabrikud kasutanud selleks padadestillaatorit. Kuni 1920ndateni oli viskivabrikus kasutusel Coffey, Stein ja padadestillaatorite kombinatsioon, kuid 1930 kaks viimast eemaldati.

Cameronbridge viskivabrik läbis massiivse uuenduse 1990ndatel ning taasavati 2000. aastal. Uued suured laiendused on leidnud aset 2010 aastast alates. Viskivabriku omanikfirma Diageo poolt toodi 1989. aastal Cameronbridge juurde ka Gordon’s, Booth’s ja Tanqueray London Dry Gin destilleerimine. Praegu toodetakse u 2/3 Suurbritannia džinnist Šotimaal ning sellest omakorda suurim osa Cameronbridges.

Viskivabriku toodang oli aastaid villitud üheteraviljaviskina nime all Cameron Brig. Aastal 2014 asendati see tumesinises pudelis villitava Haig Club nimelise viskiga, mille reklaaminäoks sai David Beckham.

Siinmaitstav Cameronbridge viski on destilleeritud oktoobris 1991, küpsenud 25-aastat taastäidetud vaadis (hogshead) ning villitud sõltumatu villija Douglas Laing poolt septembris 2017 Old Particular seerias kokku 273 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Cameronbridge 25 yo, Douglas Laing, Old Particular 1991/2017 (refill hogshead #12069), 50% nc, ncf

Aroom: väga kerge, vähearomaatne ja neutraalne. Teraviljad, kuiv õrn tamm, vähemagus nisujahust küpsetis, veidi ka magusamat sidrunikoort ja atsetooni.

Maitse: üsna papine algus, siis vanill ja mandlikreem. Suutundelt kreemine. Tervikuna siiski samuti nii nagu ka aroom üsna neutraalne.

Lõpp: lühike. Pehme, mandline.

Foto: masterofmalt

Taas erinev teraviljaviski, mis kahe eelnevalt maitstuga kõige neutraalsem ja maitsetelt vaoshoitum. Selle Cameronbridge saab selgelt liigitada neutraalse piirituse alla, isegi praegu, kui see on veetnud vaadis 25-aastat. Niisama mekkimiseks mittesobiv.