neljapäev, 9. mai 2024

KILKERRAN 8 yo Cask Strength Bourbon Batch 8

Järgnevad kolm viskit on pärit Glengyle viskivabrikust ning kuuluvad seeriasse, mis on Kilkerran viskide puhul üks ihaldatumaid. Tegemist on nimelt 8-aastase vaadikanguses villitava Kilkerraniga, mis nüüdseks on jõudnud juba kümnenda viskini. Olen varasemalt neid mitmeid maitsnud, kuid nüüd siis saab järjest ära proovitud Batch 8, 9 ja 10. Viimane neist villiti alles selle aasta alguses. Kuna olen veidi külmetanud nende kõledate kevadilmade tõttu, siis on haistmis-maistmismeeled veidi kinni, kuid loodan siiski veel enne Šotimaa reisi ikka ka Batch 9 ja 10 ära maitsta.

Esmalt aga Batch 8, mis küpsenud üksnes eks-burboon vaatides ja villitud 28.11.2022. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Kilkerran 8 yo Cask Strength, Bourbon Cask Matured (22/232), 55,8% nc, ncf

Aroom: esmalt lillelisus ja veini äädikalisus koos mõningase atsetoonisusega. Tunda viski noorus. Veidi klaasis väljavalatult oodates toimub selge muutus ja seda paremuse poole. Enam ei saa nüüd rääkida aroomis leitavast noorusest. Pehme puiduröstine suitsusus, veidi vanilli, mereline soolasus, mineraalsus ja kriidisus. Lisaks tsitruseid, kiivid, ürte. Veega lahjendades toimib veelgi paremini; enam suitsusust, magusam vanill, õun, valge sõstar, heinasus.

Maitse: esimesel mekkimisel algab teravalt, just selline terav happeline sidrun, kuhu soola raputatud. Tuntavalt noor, mida toonitab veel kangus ja rohusus ning teravust lisab juurde ingver, pipar ja greip. Teisel lähenemisel toimib juba paremini, märksa rikkalikum ja pehmem, nüüd leitav mineraalsus ja soolasus koos magusa sidruniga. Veega lahjendamine toimib ka siin väga hästi. Suutundes nüüd vahane õlisus, mineraalne magus sidrun, mereline koos meeldiva kerge suitsususega.

Lõpp: üsna pikk. Lahjendamata kergelt mõrkjas-kirbe greip, roheline kange tee, soolasus. Veega lahjendatult järelmekk pikem ja domineerib magus mineraalne sidrun koos suitsususega.

Hinnang: B+

Oodatult hea Kilkerran. Minu jaoks toimis veega lahjendatult (u 48%ni) märksa paremini.