laupäev, 4. mai 2024

KILKERRAN 12 yo (23/46)

Kuna kümne päeva pärast saab taas minna Campbeltowni, siis on n.ö soojenduseks hea teha üks Kilkerran viskide maitsmine. Selleks sai soetatud üks 12-aastane ning kolm viimast 8-aastast vaadikanguses Kilkerranit. Viimati sai 12-aastast põhjalikumalt maitstud 2018 (blogis 9.05.2018) ning siis oli tegemist vanas kitsamas pudelis villituga (17/397). Seekord on aga klaasis üsna uus ja uues disainis pudelist pärit viski, mis villitud 2023 aasta alguses. Kilkerran 12-aastane on reeglina ikka kokku segatud 70% osas eks-burboon ja 30% osas eks-šerri vaatides küpsenuist. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Kilkerran 12 yo (23/46), 46,0% nc, ncf

Aroom: värskelt saetud puit ja kartulipuder. Teraviljasus, eriti vilja kestad. Õrnalt käärima läinud ja veidi hapukad puuviljad koos kerge vaskse metallisusega. Ei ole eriti imponeeriv. Klaasis pikemalt seistes paraneb, kuna lisandub kreemine vanill ja veidi ka soolakat mineraalsust.

Maitse: kuidagi liiga lihtne ja väheimponeeriv ka siin. Suutundelt siiski kreemine algus, siis aga kahjuks teravamat tammisust. Maitsetest magus soe värske puidusus, kreemine vanill, õrnalt puuviljast kääritust ja puuviljast hapukust. Teisel lähenemisel hoomatav ka mineraalsus ja soolasus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Mineraalsus ja soolasus, tsitrusekoored, mis annavad ka kerge mõrkjuse.

Hinnang: C+

Lühidalt öeldes üsna selge pettumus Kilkerranilt. Üsna hea viski siiski, kuid varasema põhiselt ei vastanud üldse oodatule. Kuidagi lihtne ja toore ning võiks pimetestimisel lugeda selgelt alla kümne aastaseks ja veidi sellistes väsinud vaatides küpsenuks. Kõige üllatavam oli seejuures turbasuitsususe täielik puudumine. Kuna Kilkerran 12-aastast villitakse aastas mitu tegu, siis võib siinse 23/46 puhul olla tegemist lihtsalt „kogemata” kehva partiiga. Igal juhul ei julge seda viskit enne eelnevat maitsmist tervikpudelina osta. Proovin ehk Campbeltownis olles muude huvitavamate Kilkerranite kõrval ka mõne teise 12-aastase batch’i ära proovida.