esmaspäev, 20. mai 2024

KILKERRAN 20th Anniversary Cage Bottles

Selleks korraks Campbeltowni reis meeldiva kogemusena möödas ja aeg eelkõige maitstud viskid ka arhiivi mõttes blogis jäädvustada. Ära sai proovitud peamiselt sellised viskid, mida ilmselt mujal kui Campbeltownis kohapeal erilist võimalust proovida pole. Mai lõpuni siis tulevadki vaid need postitused (järgmises siis põgusalt ka Springbank Barley to Bottle Tour) ja lisaks juuni alguses veel Cadenhead’s Warehouse Tasting ja Glen Scotia Dunnage Warehouse Experience kokkuvõtted. Kogu reisiga jäin väga rahule. Meeldiv oli taaskohata vanu tuttavaid Springbanki viskivabrikust ning esmakohtuda maitsmistel erinevate viskisõpradega.

Alustuseks aga Kilkerran viskid, mis olid mul selgelt planeeritud kohe saabumise päeval ära maitsta. Tegemist on kolme viskiga, mis mõeldud Kilkerraan viskivabriku 20. aastapäeva tähistamiseks (viskivabrik taaselustati 2004). Kõik maitstud olid 2,5cl koguses ning maitstud sai neid The Washback Bar leti taga 15.05.2024 õhtul 17:10-18:00.



Kilkerran 14 yo, fresh bourbon barrel, warehouse 15, 29.05.2009/19.03.2024, 56,9% nc, ncf

Aroom: algus teravus, siis selge ananass, mis esmalt happelisem, kuid siis pöördub küpsemaks ja magusamaks. Lisanduvad ka pirn ja õun. Toffee, veidi ka vanilli. Veega lahjendatult naaseb uuesti veidi sellist happelist puuvilja, nüüd on selleks eelkõige roheline õun.

Maitse: üsna pehme, kuid samas värske. Värsked tsitrused ja ananassine happelisus. Neile annab piisavalt tasakaalu toffee ja suutundes olev kreemisus. Veega lahjendades roheline õun ingveriga.

Lõpp: väga pikk. Meeldivalt kreemine ja samas tsitruseline koos mineraalsusega.

Hinnang: B+



Kilkerran 13 yo, fresh sherry hogshead, warehouse 8, 17.12.2010/19.03.2024, 54,6% nc, ncf

Aroom: esimesena on tunda kvaliteetse šerrivaadi puhas aroom (seda oli võimalus Springbank ringkäigu ajal kohe ka järgmisel päeval otse tühjast vaadist nuusutada – värsked vaadid, mis ootasid vahetut täitmist). Tubakas ühendatud kerge turbase suitsususega ning siis cola, ehk kombinatsioon tsitruse õlidest, kaneelist ja vanillist. Veega lahjendades tuleb see isegi enam esile.

Maitse: karamelliseeritud suhkur ja apelsin, tugev nahasus, kuivatatud ploomid, veidi kompotikirsse, ka siin seda cola mekki. Veega lahjendades suutundelt üsna kreemine, tugev kakaopulber.

Lõpp: pikk, nahk, kaneel, vürtsikas suitsusus.

Hinnang: B+

Tervikuna selgelt rikkalikum kui enne reisi maitstud vaadikanguses 8-aastased batch 9 ja 10. Siinne on selgelt enam tasakaalus. Viis aastat pikem küpsemine on selgelt tuntav.



Kilkerran 7 yo, heavily peated, fresh bourbon barrel, warehouse 7, 11.11.2016/19.03.2024, 55,4% nc, ncf

Aroom: suurepärane aroom! Eriti oli see köitev peale šerrivaadis Kilkerranit. See suitsusus on vist üks viimase aja meeldivamaid, mida viskides kohanud. Suitsusus, mida üheselt raske kirjeldada, kuna siin on vahelduvalt esil värskelt turvastatud linnased, magus lõkkesuitsusus, kanarbikuline turbasuitsusus (à la Highland Park). Suitsususele lisanduvad kreemine vanill, võikompvek (butterscotch) ning veidi mentoolset mineraalsust.

Maitse: väga delikaatne kreemine vanill, soolakaramell, veidi valget pipart ja rohelisi ürte. Meeldivalt ja üsna tugevalt turbasuitsune taust kõigele eelnevale.

Lõpp: väga pikk. Kreemine-õline turvastatud linnaste suitsusus.

Hinnang: A

Kõik väga head Kilkerranid. Eriti meeldiv oli viimane tugevalt turvastatud. Oleksin hea meelega seda ka hiljem tervikpudeline soetada soovinud, kuid kuna cage-pudeleid saab iga inimene osta vaid ühe nädalas, siis kahjuks see jäi ära. Olin puurist ostnud juba ühe Longrow ja ega kotiski enam ruumi poleks olnud.