pühapäev, 28. august 2022

DEANSTON 12 yo

Suvekuude lõpetuseks Deanston. Olles varem maitsnud Deanston 12-aastast näidispudelist, on hea see ka täispudelina ära proovida. Lisaks teada headusele, on see ühelinnaseviski Eestis hästi saadaval ja seda veel mõistliku hinnaga. Maitstav on pärit 2020. aasta sügisel villitud pudelist.



Deanston 12 yo, 46,3% nc, ncf

Aroom: karamelline rikkalik puuviljasus, vanillikaun, kuivem meekärg. Tervikuna magus ja mesine. Klaasis seistes muutub karamellisemaks ja puidusemaks. Magus tamm, mis hakkab üha enam puuviljasuse üle domineerima. Vähese veega lahjendamine toob uuesti esile värskema ja puuviljasema poole, mesisus nüüd värskem koos õrna barbarissiga.

Maitse: magus tammisus, vanill, veidi ingverit, keskosas muskaati ning teises pooles pöördub kuivuse poole. Suutundelt üsna kreemine. Vähese veega enam kreemisust ja ümarust, õrn mentool, magusad puuviljad ja veidi ka värsket apelsini kerge ingveri noodiga.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kuivemapoolne tammisus, soolakaramell ja mesine ingver.

Hinnang: B

Väga hea, kuid eriti aroomis domineerima hakkav magus tammisus muudab koos mesisusega ehk selle viski tervikuna liigselt magusa poole kalduvaks. Jääb siiski tervikuna hästi tasakaalustatuks. Võrreldes seda sel kuul viimase kolme maitstud 12-aastaste viskidega on siinses viskis osaliselt kasutatud šerrivaadid meeldiva ja täidlust lisava nüansi juurde andnud. Omas hinnaklassis (30-40) on Deanston 12 koos Arran 10-ga kindlasti parimad Šoti ühelinnaseviskid, mis Eestis riiulitel saadavad. Nendega võrreldavas kvaliteedis on peaaegu ka Aultmore 12, kuid see kipub oma 10 raha enam maksma. Praegused Old Pulteney 12 ja ka Balblair 12 jäävad aga kvaliteedilt ja maitseelamustelt neile kolmele oluliselt alla.