teisipäev, 23. august 2022

BALBLAIR 12 yo

Balblair lõpetas aastakäigu põhiselt oma ühelinnaseviskide villimise 2019. aasta märtsis. Siis tuldi välja ka uue põhisortimendiga, kus kättesaadavamateks on 12-, 15- ja 18-aastane. Ilmselt oli üsna unikaalse ja erandliku aastakäigu põhiselt põhisortimendi viskide villimise (seda praktiseeriti ka Glenrothes viskivabrikus, kus see praktika samuti nüüdseks hüljatud) lõpetamise põhjuseks ladudes küpsevatele varudele tõsiselt otsa vaatamine. Lihtsalt ei olnud enam piisavalt neid üksikuid häid aastakäike, mida endises tempos villida. Samas annab muidugi see muutus enam paindlikkust, kuid ilmselt nõuab ka hoolikamat vaatide valikut maitsete samas profiilis hoidmises (kui ostad nt Balblair 12-aastase ja see meeldib, siis soovid ja ootad, et ka järgmine ostetud 12-aastane on sama kvaliteedi ja maitsetega). Varasemaid aastakäigu põhised Balblaire aga iseloomustas hoopis just teatud variatiivsus, mis viskisõpru Balblairi puhul meeldivalt intrigeeris ja pani uusi viskisid proovima ja ostma. 

Siinne 12-aastane Blablair on küpsenud Ameerika tammest eks-burboon ja tugevamalt röstitud Ameerika tammest vaatides (Kas uued vaadid?). Maitstav on pärit 09.08.2019 villitud 5cl minipudelist.



Balblair 12 yo, 46,0% nc, ncf

Aroom: nina näpistav teravus, värske hapu mahlane õun, taust on linnaseline. Kuivad rohelised ürdid, rabarber ja kiivi. Klaasis seista lastes tuleb taustal sellist võiga kartulipudru aroomi koos magusa karamellikastmega. Veidi vett toob puuviljase limonaadi ja nüüd ka veidi vahasust.

Maitse: suutundelt esmalt kreemine. Linnaselisus, tsitruseline magusus, mille järgselt veidi mõrkjas rohusus, ingver, hapukad mahlased õunad. Tervikuna üsna kerge ja pigem lihtne, kuid kangusest tulenevalt piisavalt jõuline ning vähese veega lahjendades tuleb mõningane ja oodatud kergelt vahane puuviljasus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Rohune teravus ja veidi mõrkjas tamme noot. Järelmekis vanilline linnaselisus.

Hinnang: C

Pole enam see noor huvitav ja puuviljane varasem Balblair, mida aastakäigu põhiselt villitud umbes kümneaastased olid. Vaid vähese veega lahjendades on vana hea Balblair äratuntavam. Hallist keskpärasusest päästab selle viski suuresti 46% kangus ja seega võiks anda sellele eraldiseisvana ka üsna hea hinnangu (C+), kuid võrreldes varasemate noorte Balblair viskidega on see siiski pettumus.