pühapäev, 4. september 2022

ANCNOC peated: rudhan, peatlands, rascan

Eelmisel aastal sai soetatud viis näidispudelikest anCnoc turvastatud viskidega. Otsustasin nüüd need peaaegu unustatud näidised kapist esile võtta ja ära mekkida. Ega polegi ju anCnoc viskisid eriti proovida saanud. Kunagi ammu enne blogi pidamise algust sai soetatud pudel 12-aastast ning siis veel ühel viskifestivalil maitstud kahte turvastaud anCnoc viskit flaughter ja cutter (blogis 31.10.2016). 

Meeldetuletuseks siis niipalju, et anCnoc viskide taga on tegelikult Knockdhu viskivabrik, mille ühelinnaseviski on aastast 1993 villitud anCnoc nime all, et vältida sarnasust Knockando viskivabriku ühelinnaseviskidega. Turvastatud anCnoc viskid villiti esimest korda 2014 aastal: rutter (11 ppm), flaughter (14,8 ppm), tushkar (15 ppm) ja cutter (20,5 ppm) Neile järgnesid 2015 aastal peatlands (9 ppm), rascan (11,1 ppm) ja reisikaubanduses barrow (13,5 ppm), 2016 aastal stack (20 ppm) ja reisikaubanduses rùdhan (? ppm, kuid vist samuti 20 ppm). Kõigi mainitud viskide märgitud turbasuse määr oli viskivabriku poolt mõõdetud destillaadis, mitte linnastes. Viimasena villiti 2017 aastal peathearth (40 ppm), mille turbasuse määr on mõõdetud linnastes. Neist peatland ja stack on küll NAS viskid nagu kõik teisedki, kuid siiski on nende puhul teada, et need kaks on 10-aastased. Kõik teised on ilmselt 8-10 aasta vanused või on sekka segatud ka nooremaid. Kõik nimed osutavad kas turba lõikamiseks kasutatud töövahenditele või turbale endale.

Viis soetatud 5cl näidispudelit on rudhan, peatlands, rascan, stack ja cutter. Siinses postituses tutvustan neist kolme esimest ning paari päeva pärast ülejäänud kaht. Kõik viskid on kanguses 46% ja küpsenud Ameerika tammest eks-burboon vaatides.



anCnoc rudhan (? ppm), 46,0% nc, ncf

Aroom: esimesena tuleb bensiin ja põlenud rohu suitsusus. Siis ratta sisekumm, kuid õnneks toimub klaasis seista lastes muutus paremuse suunas. Nüüd magusad suitsused linnased, mõningase soolasusega mineraalsus ja sekka veel ka magusaid küpseid pirne.

Maitse: üsna ümar ja kreemine. Tugev ja magus suitsusus, suitsused linnased. Keskosas veidi vürtsikust, piprasust, soolakat sidrunit ning fenkolit parasjagu. Lõpus ka rohusust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kreemine ja suitsune linnasus, üsna soolane järelmekk koos mõrkja noodiga.

Hinnang: C+


anCnoc peatlands (10 yo; 9,0 ppm), 46,0% nc, ncf

Aroom: kergelt nina näpistav happeline puuviljasus ja puuviljane kääritus. Põlenud plastik, kummisus. Veidi aega klaasis seistes toimub ka siin muutus paremuse suunas. Nüüd tuhane põlenud puidu suitsusus, kerge metallisus, millele lisanduvad valged sõstrad ja roheline õun. Lõpuks tuleb juurde ka magusate turvastatud linnaste aroom koos mõningase magusa puiduse vanilliga.

Maitse: magus vanill ja tuhane suitsusus. Suutundes lagritsane kreemisus. Veidi piprasust, antiseptikut ja kerge aniis.

Lõpp: keskmise pikkusega. Põlenud puidu suitsusus, mis lõpeb magus-mõrkja rohuse turbasuse ja meresoolaga.

Hinnang: C+


anCnoc rascan (11,1 ppm), 46,0% nc, ncf

Aroom: algus pigem suletud, kuid avanedes üsna värske koos kergelt piparmündise turbasusega. Kerge antiseptik, siis veidi vanilli, valgeid sõstraid ja ka metallisust.

Maitse: maitsete poolest üsna neutraalne, kuid suutunne siiski meeldivalt õline ja ümar. Kergelt mentoolne piirituseline mekk; magusa ja mõrkja vahel laveeriv suitsusus.

Lõpp: lühike kuni keskmine. Piirituseliselt mõrkjas suitsusus, mis lõpeb siiski magusalt.

Hinnang: C+

Noored ja lihtsad kõik, kuid tervikuna siiski üsna head ja meeldiva maitsekooslusega. Rudhan on neist pigem magusama turvastatud linnaste poole kaldu, peatlands oli ehk neist kolmest kõige küpsem ja rascan kõige neutraalsem ning seetõttu jäi kahele esimesele veidi alla.