pühapäev, 21. august 2022

AULTMORE 12 yo

Eelmise postitusega sai läbi Šotimaa reisiga seotud tutvustused. Sel kuul tulevad veel n.ö suve lõpetuseks maitsmisele kergemad 12-aastased Šoti ühelinnaseviskid – Aultmore, Balblair, Old Pulteney, Deanston. Neist kaht täispudelit – Aultmore ja Deanston sai rahulikult mekitud kahe kuu jooksul.

Esimeseks siis Aultmore 12-aastane, mida olen varasemalt maitsnud ja ka blogis tutvustanud (4. mai 2017). Kui siis oli vaid 3cl näidispudel, sai nüüd seda Aultmore 12-aastast mekitud terve suve vältel, kuna olin soetanud kevadel ülemerelaevalt väga soodsa hinnaga liitrise pudeli, mis villtud 2022. aasta alguses.



Aultmore 12 yo, 46,0% nc, ncf

Aroom: kerge, noor ja aromaatselt puuviljane. Samas on see kergus ja noorus meeldivalt särtsakas ning üldsegi mitte lihtne ega lahja. Vanilliga magustatud teraviljasus. Veidi pärmisust, kuid puuviljasus jääb siiski pealmiseks. Tikrid, magusam roheline õun, rohelised ürdid. Klaasis seistes värskelt niidetud heinamaa ja paksem vanillisus. Veega veidi lahjendatult puuviljasem, puuviljasuhkur ja veidi ka puuvilja kääritust (siidrine).

Maitse: samuti kerge, kuid nii kangusest kui tammevaadist tulenava mõjuga üsnagi särtsakas. Üllatavalt muutlik eri maitsmisaegadel. Mõnikord on pealmiseks mõrkjas grillitud sidrun koos rohuse ingveri ja piirituselise mõrkjusega. Teisel korral aga oluliselt puuviljasem koos vanilli, kummelitee, magusa siidri ja pärmise teraviljasusega. Vähese veega märksa puuviljasem ja magusam; puuviljasuhkur ja veidi magusaid tsitruselisi.

Lõpp: keskmise pikkusega. Veidi mõrkja ja piirituselise noodiga rohune puuviljasus. Lisaks vanill ja veidi isegi aniisi.

Hinnang: C+

Meeldiv ja üsnagi varieeruvaid maitseelamusi pakkuv hea suvine linnaseviski. Kasuks tuleb siin maitsetele kõrgem kangus ja külmfiltreerimata jätmine. Mulle sobis paremini mõne tilga veega lahjendatult, mis aitas veidi nooruslikku piirituselist mõrkjust vähendada ja puuviljasust esile tõsta. Ilmselt on kasutatud peamiselt teise täitekorra vaate ning ehk isegi taassöestatud vaate (see kohatine mõrkjas mekk).