laupäev, 6. august 2022

AUCHENTOSHAN 21 yo

Auchentoshan viskivabriku ringkäigu lõppedes sai baarist tellitud kaks eakamat Auchentoshan viskit. Esimeseks oli 21-aastane, mis küpsenud 90% osas Ameerika tammest eks-burboon ja 10% osas Hispaania tammest eks-oloroso šerri vaatides. Varasematel aastatel on see viski olnud ka üksnes või suuremas proportsioonis šerrivaatides küpsenud viskidest kokku segatud. Seda viskit sai siis mekitud Šotimaal Auchentoshan viskivabriku baaris 19.06.2022.



Auchentoshan 21 yo, 43,0%

Aroom: üsna ümar ja kreemine. Tammisus, täistera värske sai, õunapirukas. Taustal mesisus, kollaseid küpseid ploome, kerge roheline tee. Klaasis seistes enam teraviljasust (ikka see värske täistera sai) ja magusat burbooni tammevanilli.

Maitse: ümar ja kreemine ning ka üsnagi tammine. Kuiv, kuid mitte mõrkjas. Roheline tee, kerge münt, rohelised tikrid, valged sõstrad. Domineerima jääb siiski vanilline kreemisus ja teraviljasus. Teisel mekkimisel tuleb lisaks mandlijahu ja veidi karamelli.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kreemine tammevanill, kuivusele kalduv.

Hinnang: B

Vanus on siin viskis meeldivalt tuntav ning nõjatumine peamiselt eks-burboon vaatidele on igati õnnestunud. Vaid madal kangus on see, mille üle võib nuriseda. Eks ka 43% on siin hea, kuid ilmselt annaks 46-48% ja külmfiltreerimata jätmine oluliselt intensiivsust ja maitseid juurde.