kolmapäev, 10. august 2022

Šotimaa reis 2: Clydeside Distillery

Kui olla kord Glasgows, siis ei saanud jätta kasutamata võimalust ja tuli tutvuda ka linna ühe uue linnaseviskit tootva viskivabrikuga. Neid on nüüdseks Glasgows siiski juba kaks: külastatud The Clydeside, mis asutatud 2017 ning külastajaid praeguseni veel mitte vastuvõttev Glasgow, mis asutatud 2015. Kui viimase viskisid olen varem juba maitsnud ja ka blogis tutvustanud (juuli 2021 ja märts 2022), siis Clydeside viskiga oli see mul esmakordne kokkupuude. Külastasin Clydeside viskivabrikut pühapäeval 19.06.2022 ja võtsin tunnise tavaringkäigu (15£), mis algas 16:00.




Lowland piirkonda kuuluv The Clydeside Distillery on siis rajatud 2017. aastal Morrison Glasgow Distillers poolt. Viskivabrik asub täiesti Glasgow linnas Clyde jõe kaldal endiste dokkide (Queens Dock) hoonekomplekside pumbajaamas. Viskivabriku ringkäigust ligi pool nii sõnas kui „pildis“ oligi pühendatud hoonete ajaloole. See on ka igati mõistetav, kuna viskivabrik tahab siduda end kindlalt Glasgowga ja selle pika ja väärika „tööstus“ajalooga.

Viskivabrik ise on kompaktne ja puhas ning kõik viski tootmisprotsessi osad linnaste jahvatamisest kuni destilleerimiseni on ajaloolisesse hoonesse hästi ära paigutatud. Viskivabrik saab oma vee 70 km kaugusel asuvast Loch Katrine järvest. Kasutatakse vaid Lowland piirkonnas kasvanud otra ning selle linnastamine toimub väljaspool viskivabrikut Simpsons Malt pereettevõttes. Kasutatakse ka turvastatud linnaseid! Viskivabrikus on üks 1,5 tonni meskit mahutav roostevabast terasest meskitünn. Kääritamine kestab 72 tundi ning selleks on viskivabrikul kaheksa üsna väikest roostevabast terasest käärimispaaki. Destilleerimispadasid on kaks, millest uhetisedestillaatori maht on 7,500 liitrit ja madala veini destillaatori maht 5,000 liitrit. Kondensaatorite tüübiks on shell & tube. Aastane tootmismaht jääb veidi alla 500,000 liitri. Kogu toodetud destillaat täidetakse vaatidesse ja vaadid küpsevad väljaspool viskivabrikut. Esimene vaat täideti 19. detsmeber 2017.

Clydeside meskitünn

Clydeside käärimispaagid

Clydeside destillatsioonipajad ja kondensaatorid


Esimene linnaseviski nimega Stobcross villiti sügisel 2021. Selle viski tarbeks segati kokku Ameerika tammest eks-burboon vaatides ja eks-šerri (oloroso) vaatides küpsenud viskid, mida lasti enne villimist sõbruneda umbes kolm kuud. 



Viskivabriku ringkäigu lõpetuseks anti esmalt maitsta vaatidesse minevat lahjendatud (63,5%) Clydeside toordestillaati ning seejärel Stobcrossi kaks eri komponenti ehk siis esmalt näidis eks-burboon vaatidest ja seejärel näidis eks-šerri (oloroso) vaatidest. Ja lõpetuseks siis muidugi veel ka lõplik produkt Stobcross. Kolm näidist olid kõik 46% kanguses.



Nende kolme näidise põhjal võib kokkuvõtvalt öelda, et Clydeside viskivabrikul on veel pikk tee minna, et villitud viski maitseks linnaseviski moodi. Praegu olid veel kõik, ka lõpp-produkt, üsna toordestillaadi lähedased ning tammevaadi mõju oli üsna minimaalne. Kui burboonvaadi näidises oli ehk teraviljasuse kõrval tajutav õrnalt vanillisust ja šerrivaadi näidise puhul oli nooruslikkus natuke enam varjatud ümara puuviljase magususega, siis veidi üle kolmeaastane Stobcross oli sellise noore viski kohta tegelikult täitsa OK. Loomulikult oli see noor ja lihtne, kuid samas polnud selles midagi ka vastu hakkavat. Lihtsalt väga noor ja võiks öelda, et headesse tammevaatidesse küpsema pannes kümneaastasena paljulubav. Aroomis oli Stobcrossi puhul leitav kerge pirni-õuna-ananassi magusus ning maitses tuli sellele puuviljasusele juurde kerge ingveriga vürtsikus, milles isegi õrn piprane noot sees.