neljapäev, 4. august 2022

Šotimaa reis 1: Auchentoshan Distillery

Peale Campbeltowni sai oldud enne kojulendu veel kolm ööd Glasgows ja külastatud sealt kolme viskivabrikut: Auchentoshan, Clydeside, Glengoyne. Auchentoshan viskivabrikut külastasin pühapäeval (19.06.2022) ja olin broneerinud hommikuse (10:30) Auchentoshan Essence Tour’i, mis kestis 1,5 tundi. Õnneks oli lisaks minule selle ringkäigu broneerinud vaid kaks inimest (USAst pärit isa ja tütar), seega oli ringkäik üsna privaatne ja rahulikus tempos kulgev. Ringkäigu jooksul sai Stevie asjalikul vedamisel põhjaliku ülevaate tootmisprotsessist ja maitstud nelja Auchentoshan linnaseviskit. Viskivabrikus ringkäigu ajal Auchentoshan 12 yo ja Three Wood ning lõpus väikses maitsmistoas veel 18 yo ja Distillery Cask. Kuna kiiret eriti kuhugi polnud (Clydeside viskivabriku tuur algas alles 15:30), Auchentoshani viskivabrikus oli pühapäevasel lõunaajal rahulik ja viskid kutsusid riiulill end maitsma, siis saigi peale ringkäigu lõppemist viskivabriku baaris tellitud veel Auchentoshan 21 yo ja 25 yo (Distillery Cask). Stevie oli nii lahke ja valas 25cl asemel oma 35cl. Annan siin koos fotodega viskivabrikust ja maitstud viskidest põgusa ülevaate. Eraldi postitustes tulevad tutvustamisele põhjalikumalt maitstud Auchentoshan 21 yo ja 25 yo.



Auchentoshan viskivabrik rajati John Bulloch’ poolt 1823 aastal (seega järgmisel aastal 200. aastane juubel!) ning praegu kuulub see Beam Suntory korporatsioonile (veel kuuluvad Ardmore, Bowmore, Glen Garioch, Laphroaig). Viskivabrik asub Glasgow rohelises äärelinnas kiirtee ääres ning see on väga lihtsalt külastatav ka ühistranspordiga (nt otsebussiga Glasgow lennujaamast umbes 30 minutit). Viskivabriku aastaseks tootmismahuks on 2,3 miljonit liitrit ning kogu toodang läheb üksnes linnaseviski tarbeks.




Auchentoshanis on üks meskitünn (semi-lauter), mis täidetakse 6,8 tonni meskiga. Meski valmistamise jutu juurde anti maitsta Auchentoshan 12-aastast, mis oli meeldivalt vanillikreemine ja teraviljane ning maitses viskivabrikus kohapeal vägagi hästi.

Auchentoshan meskitünn

Auchentoshan 12 yo


Käärimistõrsi on Auchentoshanis kokku seitse, millest neli on puidust (oregoni mänd) ja kolm roostevabast terasest. Kääritamine on väga lühike (52 tundi). Lühike kääritamine annab Auchentoshanile omase teraviljanoodi, mis toimib vaadis küpsemise ajal n.ö alusmaitsena ning tasakaalustab tsitruselisi noote, mis samuti Auchentoshan viskile omased. Siinkohal anti maitsta Auchentoshan Three Wood viskit, mis maitses samuti väga hästi..

Auchentoshan käärimistõrred

Auchentoshan Three Wood


Auchentoshan viskivabrik saab öelda, et see on ainus Šoti linnaseviski, kus kogu toodang on kolmekordselt destilleeritud. Viskivabrikus on kolm üsnagi väikest ja lambiklaasi kujulist destillatsioonipada.

Auchentoshan kolm destillatsioonipada

Auchentoshan kolmekordne destilleerimine


Esimene destilleerimine (wash still, maht 17,500 liitrit) toimub nagu tavaliselt, kuid vahepealsest destillatsioonipajast (intermediate still, maht 8,200 liitrit) tulev piiritus jaotatakse kaheks osaks, kusjuures lõplikuks ehk kolmandaks destilleerimiseks viiakse edasi (segatakse eelmise kolmandas destillatsionipajas toimunud destilleerimise järeljooksuga) ainult kõrge kangusega eeljooks (foreshots). Madala kangusega järeljooks (feints) segatakse järgmiseks vahepealseks destilleerimiseks madala veini destillaatorist tuleva destillaadiga. Etanoolidestillaatoris (spirit still, maht 11,500 liitrit) toimuva kolmanda destilleerimise keskmise osa ehk kogutava destillaadi südame kanguse keskmine on 81% ABV.

Auchentoshan destillaadi kontrollkapp

Auchentoshan destilleerimine: low wines (18%),
strong feints 54%, new make spirit 81%, foreshots


Viskivabrik on tervikuna üsna traditsiooniline ning sinna kuuluvad ka territooriumil paiknevad viskilaod. Viskiladusid oli seal enne teist maailmasõda rohkem , kuid 1941. aasta Saksa lennukite poolt heidetud pommide tulemusel neist kolm hävis ja mälestus sellest on näha kohe viskivabrikusse sisenedes oleva nüüdseks veega täidetud kraatri näol.





Viskivabriku ringkäigu lõpetas kahe Auchentoshan viski maitsmine, kuhu anti lisaks kõrvale maitsta ka 81%-st värsket destillaati. Pakutud kaks viskit olid Auchentoshan 18-aastane (43%) ja vaid viskivabrikus kohapeal saadav Distillery Cask (vaat # 94, cask strength 57,9%, destilleeritud 21.11.2011, küpsenud kuus aastat eks-burboon vaadis ja seejärel veel neli aastat ruby port vaadis ning villitud oli see värskelt 15.06.2022). Mõlemad olid head viskid, kuid eelistasin neist kahest 18-aastast, kuna ruby port vaadi mõju viskile oli mulle (nagu juba varasemalt korduvalt eri viskide puhul) endiselt mitte kuigi meelepärane. Seevastu 18-aastane oli eakam ja rikkalikum versioon 12-aastasest.

Auchentoshan 18 yo

Auchentoshan Distillery Cask 2011/2022


Auchentoshani näol on tegu meeldivalt väikse, kompaktse ja puhta viskivabrikuga, kus ootamas väga sõbralik vastuvõtt ja asjalik ringkäik koos heade viskidega. Mida rohkem ühest viskivabriku külastusest tahta? Kui Glasgow külastus plaanis, siis soovitan Auchentoshan viskivabrik kindlasti päevakavasse võtta (suure tõenäosusega lähen veel isegi uuesti sinna, kui Glasgowsse satun) ning tasuks broneerida mitte sissejuhatav Origin Tour (15£) vaid kindlasti kas kahe tunnine Ultimate Tour (60£) või pooleteist tunnine Essence Tour (40£).