teisipäev, 16. august 2022

Vega 28 yo Ed. No 4 (North Star Spirits)

Šotimaa reisi märkmete lõpetuseks (on vist juba ka aeg, kuna reis leidis aset ju juuni keskel ja nüüd on sellega seotud märkmeid saanud juba kahe kuu jooksul blogis jäädvustatud) veel kahe viski tutvustus. Esiteks segulinnaseviski ja seejärel vaadikangusel Bunnahabhain, mida sai maitstud Ardshiel hotelli baaris õhtusöögi järel. 

Neile lisaks sai samal päeval õhtusöögi sissejuhatuseks aperitiivina mekitud ka 16-aastast Glen Grant 1992/2008 Cellar Reserve nimelist linnaseviskit (46% nc, ncf). See viski oli aperitiiviks küll üsna sobiv – kerge vanilline teraviljasus, lillelis-puuviljane koos kerge tsitruselise noodiga nii aroomis kui maitses, kuid tervikuna üsna keskpärane sooritus.

Õhtusöögi järel baaris sai esimese viskina proovitud sõltumatu villja North Star Spirits poolt loodud segulinnaseviskit, mille nimeks Vega. Tegemist on septembris 1990. aastal destilleeritud ja veebruaris 2019 villitud viskiga, mis annab selle vanuseks 28-aastat. Kokku villiti seda Ameerika tammest eks-burboon ja Euroopa tammest eks-šerri (PX) vaatides küpsenud viskit 800 pudelit ja see oli Vega nime all neljas väljalase. Seda viskit sai mekitud Campbeltownis Ardshiel Hotel viskibaaris 12.06.2022.



Vega 28 yo Edition No 4, 1990/2019 (North Star Spirits), 46,7% nc, ncf

Aroom: hulgaliselt magusaid vees pehmeks leotatud rosinaid. Siis mesine ja kergelt mõrkja noodiga karamell, mis istub paksul ja magusal linnaselisel padjal. Tervikuna magus ja veidi selline tuim.

Maitse: kordub aroomis leitu. Magus ja tuim PX šerrisus paksul linnaselisel põhjal. Veidi ehk ingverit ja karamelliseeritud suhkurt. Üsna üksluine, lihtne ja ilma suurema maitsearenguta. Isegi selline igav ja tuim. Kas tegu väsinud vaatidega?

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus-kuivad rosinaid ja linnaseid sisaldav järelmekk. Veidi siin ka mõrkjust.

Hinnang: C

See viski osutus pigem pettumuseks. Ootasin rikkalikku aroomi ja maitsekooslusega tajutavalt eakat elamust, kuid tegelikult oli see üsna tuim, lahja ja igav. Klaasis seista laskmine ja veidi vett lisades tuli sellele viskile mõningane elu sisse. Positiivne oli siiski see, et mõningane mõrkjas noot ilmnes alles järelmekis.