reede, 28. juuli 2017

INCHGOWER 1993/2011 Gordon & MacPhail CC

Inchgower viskivabrik on rajatud 1871. aastal Speyside piirkonna põhjaossa Spey lahe ääres paikneva kalapüügile orienteeritud sadamalinna Buckie lähedale. Viskivabrik kuulus ligi 50 aastat (1938-1985) Arthur Bell & Sons omandusse ning loomulikult oli Inchgower linnaseviski põhiülesandeks saada üheks oluliseks Bell’s seguviski komponendiks. Kui praegune omanik Diageo viskivabriku 1987. aastal omandas, hakkas Inchgower minema ka Johnny Walker ja White Horse seguviskide tootmiseks. Peale 2012. aasta suuri uuendusi, on viskivabriku praegune tootmisvõimsus 3,2 miljonit liitrit aastas. Ainsaks ametlikuks viskiks on Diageo poolt Flora & Fauna sarjas villima hakatud 14-aastane.

Siinne sõltumatu villija Gordon & MacPhail poolt „Connoisseurs Choice“ sarja Inchgower on destilleeritud 1993. aastal ja villitud 27. aprill 2011. Viski on küpsenud Ameerika tammest valmistatud taastäidetud vaatides (hogsheads). Maitstav on pärit 5cl minipudelist.


Inchgower 1993/2011 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 43% nc

Aroom: kergelt magus, samas ka kuiv. Lilleline (pärnaõied), millele lisandub vürtsikat ja kergelt piprast teravust. Vanill ja linnased. Üllatavalt tõuseb alt esile ka kergelt puuviljane marjasus, just selline õuna-pohla segu või isegi pigem moos. Üsna täidlane ja meeldiv.

Maitse: kerge, magus ja kreemine algus. Siis värske vürtsikus, veidi lilleline-rohune mõrusus, tsitruse terav-magusus, kergelt soolane. Lisaks linnased ja mõningased puuviljad, mis muudavad suutunde üsna ümaraks ja paksuks.

Lõpp: keskmise pikkusega, vürtsikalt kuiv, soolakas. Järelmaitses ilmub ka kergelt mõru noot.

Hinnang: B

Meeldiv ja veidi eripärane Speyside linnaseviski, mis küpsenud traditsioonilistes vaatides piisavalt pikalt, et kaotada nooruslikud rohused teravused ja omandada täidlane ja kuiv linnaseline ümarus.