laupäev, 8. juuli 2017

GLENTAUCHERS 12 yo DL Provenance 1999

Speyside piirkonnas asuv Glentauchers viskivabrik on rajatud 1897. aastal kunagiste kuulsate Šoti viskisegajate James Buchanan ja W.P. Lowrie poolt. Aastast 2005 on viskivabriku omanikuks Chivas Brothers (Pernod Ricard) ning praeguseks tootmismahuks on 4 miljonit liitrit. Glentauchers viskivabrikus on säilinud suuresti tehnologiseerimata tootmisprotsess ning suuresti traditsioonilise mehhaanilise viskivalmistamise tõttu toimib viskivabrik ka õppebaasina uute viskitööstusesse tulevate Chivas Brothers töötajate ettevalmistamisel.

Glentauchers linnaseviski on läinud üksnes seguviskide komponendiks, millest tuntumad on olnud Black & White ja Teacher’s ning praegu Ballantine’s. Ametlikke Glentauchers viskisid saadaval ei ole ning piirduda tuleb vaid sõltumatute villijate poolt pakutavaga. Tutvumaks selles viskivabrikus destilleerituga sai teadlikult maitsmiseks varutud kaks nooremapoolset Glentauchers viskit. Esmalt tuleb maitsmisele 12-aastane taastäidetud eks-burboon vaadis küpsenud ja seejärel 5-aastane eks-šerri vaadis küpsenud.

Siinmaitstav on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Provenance sarjas villitud 12-aastane, mis destilleeritud 1999. aasta sügisel, küpsenud taastäidetud (hogshead) vaadis #8014 ning siis villitud 2012. aasta talvel. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist


Glentauchers 12 yo Douglas Laing Provenance 1999/2012, 46% nc, ncf

Aroom: üsna aromaatne, värske veel väheküpse puuviljasus (ananass, aprikoos) ja lillelisus. Võine linnasus, kaeraküpsised ja veidi iirist. Kerge ingver.

Maitse: puuviljane ja kergelt kreemine, keskmiselt magus ja värske. Linnased, veel toored õunad ja aprikoosid, ingver, veidi soolane. Aroomiga hästi tasakaalus.

Lõpp: keskmise pikkusega, üsna kuiv, veidi rohune ja soolakas.

Hinnang: C+

Üsna lihtne, kuid samas hea ja meeldiv n.ö naturaalne Speyside puuviljane-linnaseline linnaseviski. Saanud üsna väikese vaadi mõjutuse, kuna ilmselt on siingi kasutusel olnud teise või isegi kolmanda täitekorra vaat.