teisipäev, 4. juuli 2017

MORTLACH 10 yo DL Old Particular 2004

Mortlach viskivabrik on asutatud 1823. aastal ja paikneb Speyside piirkonna südames. Praeguseks omanikuks on suurkorporatsioon Diageo ning viskivabriku aastaseks tootmismahuks on 3,8 miljonit liitrit. Mortlachi viskivabriku toodang on alati olnud kõrgelt hinnatud nii seguviski valmistajate kui ka linnaseviski armastajate poolt. Seda just sellele omase raskepärasema komplekse iseloomu tõttu. See kompleksus saavutatakse omapärase 2,7 kordse destilleerimise, erinevas suuruses destilleerimispadade ning piiritusaurude jahutamiseks traditsiooniliste siugjate kondenseerimistorude (worm tubs) kasutamise abil. Aastaid piirdus Mortlach ametlik viski Flora & Fauna sarjas villitud 16-aastasega, mis võeti kahjuks tootmisest maha ja asendati 2014. aastal kahe vanuse märketa pudeliga Rare Old ja Special Strength (reisikaubanduse lettidele suunatud) ning 18- ja 25-aastase pudeliga. Kõik need 50cl pudelid on sihilikult paigutatud turul kõrge hinnaklassi toodete klassi. Tallinnas on saadaval neist Rare Old ja mõlemad vanuse märkega viskid.

Siinmaitstav ühevaadi Mortlach on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Old Particular sarjas villtud 10-aastane, mis destilleeritud 2004. aasta jaanuaris, küpsenud taastäidetud (hogshead) vaadis #10326 ning siis villitud 2014. aasta augustis Hollandi firma Whisky Import Nederland 10. aastapäeva puhuks 294 pudelit. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist


Mortlach 10 yo Douglas Laing Old Particular 2004/2014, 57,4% nc, ncf

Aroom: magus ja aromaatne. Alkoholi kõrge kangus pea tajumatu. Linnased ja lillelisus, millega liitub ka veidi pirni ja tooremaid rohelisi õunu. Vanill, kerge iiris ja kuiv tamm taustal. Klaasis seista lastes tuleb huvitavamaid lillelis-ürdiseid aroome; kummeli ja pärnaõie tee ning kanarbik. Üsna täidlane ja meeldiv aroom.

Maitse: vahetu algus suutundelt kreemine-õline ja magus, hästi suud kattev, mesine. Siis teravamat kangust tunda, kus teises laines ründab magus-vürtsikas koos mõningase sidruni-rohuse piirituselisusega. Kaldub lõpus enam rohususe poole. Vee lisamisel lihtsustub ja enam tuleb esile rohusust. Pigem ilma veeta.

Lõpp: üsna pikk ja rohune. Esmalt jätkub mõnda aega magus-vürtsikas osa, mis taandub aga kuivaks ja siis rohuseks. Järelmaitses jääbki nii domineerivaks mõru rohusus, ms võimendub ja püsib pikalt. Ei ole see lõpp kuigi meelepärane, jättes suhu sellise veidi ebameeldiva meki, mis vajab veega äraloputamist.

Hinnang: C+

Aroom ja esimesed kaks kolmandikku maitsest vägagi meeldivad. Tunda on Mortlachi destillaadi raskepärasust ja täidlust, mis on säilitanud ka teatava puhta ja karge värskuse. Kahjuks on järelmaitse pigem ebameeldiv, rikkudes osaliselt kogu terviku.