Mortlach
viskivabrik on asutatud 1823. aastal ja paikneb Speyside piirkonna südames. Praeguseks
omanikuks on suurkorporatsioon Diageo ning viskivabriku aastaseks tootmismahuks
on 3,8 miljonit liitrit. Mortlachi viskivabriku toodang on alati olnud kõrgelt
hinnatud nii seguviski valmistajate kui ka linnaseviski armastajate poolt. Seda
just sellele omase raskepärasema komplekse iseloomu tõttu. See kompleksus
saavutatakse omapärase 2,7 kordse destilleerimise, erinevas suuruses
destilleerimispadade ning piiritusaurude jahutamiseks traditsiooniliste siugjate
kondenseerimistorude (worm tubs) kasutamise abil. Aastaid piirdus Mortlach
ametlik viski Flora & Fauna sarjas villitud 16-aastasega, mis võeti kahjuks
tootmisest maha ja asendati 2014. aastal kahe vanuse märketa pudeliga Rare Old
ja Special Strength (reisikaubanduse lettidele suunatud) ning 18- ja 25-aastase
pudeliga. Kõik need 50cl pudelid on sihilikult paigutatud turul kõrge
hinnaklassi toodete klassi. Tallinnas on saadaval neist Rare Old ja mõlemad
vanuse märkega viskid.
Siinmaitstav ühevaadi
Mortlach on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Old Particular sarjas
villtud 10-aastane, mis destilleeritud 2004. aasta jaanuaris, küpsenud
taastäidetud (hogshead) vaadis #10326 ning siis villitud 2014. aasta augustis
Hollandi firma Whisky Import Nederland 10. aastapäeva puhuks 294 pudelit.
Maitstav on pärit 6cl näidispudelist
Mortlach 10 yo
Douglas Laing Old Particular 2004/2014, 57,4% nc, ncf
Aroom: magus ja
aromaatne. Alkoholi kõrge kangus pea tajumatu. Linnased ja lillelisus, millega
liitub ka veidi pirni ja tooremaid rohelisi õunu. Vanill, kerge iiris ja kuiv
tamm taustal. Klaasis seista lastes tuleb huvitavamaid lillelis-ürdiseid
aroome; kummeli ja pärnaõie tee ning kanarbik. Üsna täidlane ja meeldiv aroom.
Maitse: vahetu
algus suutundelt kreemine-õline ja magus, hästi suud kattev, mesine. Siis
teravamat kangust tunda, kus teises laines ründab magus-vürtsikas koos mõningase
sidruni-rohuse piirituselisusega. Kaldub lõpus enam rohususe poole. Vee lisamisel lihtsustub ja enam tuleb esile rohusust. Pigem ilma veeta.
Lõpp: üsna pikk ja
rohune. Esmalt jätkub mõnda aega magus-vürtsikas osa, mis taandub aga kuivaks
ja siis rohuseks. Järelmaitses jääbki nii domineerivaks mõru rohusus, ms
võimendub ja püsib pikalt. Ei ole see lõpp kuigi meelepärane, jättes suhu
sellise veidi ebameeldiva meki, mis vajab veega äraloputamist.
Hinnang: C+