Highland piirkonnas
kesk-ida osas paiknev Blair Athol viskivabrik on rajatud 1798. aastal, kuid algselt
siiski Aldour nime all. Peale laiendustöid 1825. aastal sai viskivabrik oma
praeguse nime. Nüüdseks omanikuks on suurkorporatsioon Diageo ning viskivabriku
aastaseks tootmisvõimsuseks on 2,8 miljonit liitrit, kuid mahuks siiski vähem,
1,9 miljonit liitrit. Blair Athol viskivabrik on seguviski Bell’s n.ö koduks ja
seda juba 1933. aastast. Viskivabrik on oma hea asukoha ja kompaktsuse tõttu
populaarseks turistide külastuskohaks. Isegi sai seda viskivabrikut 2013.
aastal Šotimaa ringreisi ajal väisatud. Kuna ka selle viskivabriku toodang, nii
nagu sel suvel maitstud mitmete teistegi vähetuntute viskivabrikute toodang,
läheb seguviskide koostisesse, on turul vaid üks laiemalt kättesaadav
omatoodang. Seda Diageo poolt villitavas Flora & Fauna sarjas olev
12-aastane. See viski tuleb maitsmisele peale tänast viskit.
Siinmaitstav Blair
Athol on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Provenance sarjas villitud
12-aastane, mis destilleeritud 2004. aasta veebruaris, küpsenud taastäidetud vaadis
(hogshead) #11069 ning siis villitud 2016. aasta märtsis. Maitstav on pärit 3cl
näidispudelist.
Blair Athol 12 yo
Douglas Laing Provenance 2004/2016, 46% nc, ncf
Aroom: üsna kuiv
teraviljasus. Väga toordestillaadi lähedane, mõningane rohune lillelisus, õled,
magus heinasus, seemnesegu. Ilmselt on tegemist ehk isegi neljanda täitekorra
vadiga, kuna isegi peale 12-aastast vaadis veedetud aega on viski pea värvitu.
Maitse: väga õhuke,
kuiv ja teraviljane algus. Linnaseline ja veidi puuviljane magusus teises
pooles. Väga lihtne. Kergelt piirituseline mekk lisaks.
Lõpp: pigem lühike,
kurku soojendav, veidi magus, kuid jääb siiski kuivaks.
Hinnang: D