kolmapäev, 2. august 2017

BLAIR ATHOL 12 yo DL Provenance 2004

Highland piirkonnas kesk-ida osas paiknev Blair Athol viskivabrik on rajatud 1798. aastal, kuid algselt siiski Aldour nime all. Peale laiendustöid 1825. aastal sai viskivabrik oma praeguse nime. Nüüdseks omanikuks on suurkorporatsioon Diageo ning viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on 2,8 miljonit liitrit, kuid mahuks siiski vähem, 1,9 miljonit liitrit. Blair Athol viskivabrik on seguviski Bell’s n.ö koduks ja seda juba 1933. aastast. Viskivabrik on oma hea asukoha ja kompaktsuse tõttu populaarseks turistide külastuskohaks. Isegi sai seda viskivabrikut 2013. aastal Šotimaa ringreisi ajal väisatud. Kuna ka selle viskivabriku toodang, nii nagu sel suvel maitstud mitmete teistegi vähetuntute viskivabrikute toodang, läheb seguviskide koostisesse, on turul vaid üks laiemalt kättesaadav omatoodang. Seda Diageo poolt villitavas Flora & Fauna sarjas olev 12-aastane. See viski tuleb maitsmisele peale tänast viskit.

Siinmaitstav Blair Athol on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Provenance sarjas villitud 12-aastane, mis destilleeritud 2004. aasta veebruaris, küpsenud taastäidetud vaadis (hogshead) #11069 ning siis villitud 2016. aasta märtsis. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Blair Athol 12 yo Douglas Laing Provenance 2004/2016, 46% nc, ncf

Aroom: üsna kuiv teraviljasus. Väga toordestillaadi lähedane, mõningane rohune lillelisus, õled, magus heinasus, seemnesegu. Ilmselt on tegemist ehk isegi neljanda täitekorra vadiga, kuna isegi peale 12-aastast vaadis veedetud aega on viski pea värvitu.

Maitse: väga õhuke, kuiv ja teraviljane algus. Linnaseline ja veidi puuviljane magusus teises pooles. Väga lihtne. Kergelt piirituseline mekk lisaks.

Lõpp: pigem lühike, kurku soojendav, veidi magus, kuid jääb siiski kuivaks.

Hinnang: D

Selline väheaktiivses vaadis 12-aastat seisnud naturaalne Blair Athol siis. Järgmises postituses selgub, kuidas maitseb samavana ametlik viski, mis küpsenud suures osas endistes šerri vaatides.