pühapäev, 2. juuli 2017

BALMENACH 10 yo DL Provenance 2005

Balmenach viskivabrik on asutatud juba 1824. aastal ning praegu kuulub see Inver House Distillers alla koos Balblair, Knockdhu, Pulteney ja Speyburn viskivabrikutega. Kui nende nelja viskivabriku toodang on teada ja üsna laialt saadaval, siis Balmenach viski on linnaseviskide seas üsna tundmatu, kuna ametliku viskina seda ei villita. Saadaval olevad Balmenach ühelinnaseviskid on kõik sõltumatute villijate pudelid. Viskivabriku tootmismahuks on 2,7 miljonit liitrit ning pea kogu destilleeritud toodang läheb seguviskide valmistamiseks. Viskivabrikus on alates 2009. aastast toodetud ka gin’i (Caorunn), mis on näiteks ühendkuningriigis müügimahult kolmas gin.

Siinmaitstav on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Provenance sarjas villitud 10-aastane, mis destilleeritud 2005. aasta talvel, küpsenud taastäidetud (hogshead) vaadis #10721 ning siis villitud 2015. aasta kevadel. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist


Balmenach 10 yo Douglas Laing Provenance 2005/2015, 46% nc, ncf

Aroom: kerge, linnaseline, kergelt piirituseline. Tasapisi muutub magusamaks, magusad võiküpsised, tamme vanill. Üsna lihtne ja igav.

Maitse: kerge ja magus, linnasesuhkur ja kuiv vanill, puuviljadest ehk veidi pirni ja seda pigem pirni klaaskaramellide kujul. Teises pooles kuivem ja tammisem.

Lõpp: keskmise pikkusega, magusapoolne teraviljasus, kuiv.

Hinnang: D

Üsna nooremaitseline, lihtne ja igav väheaktiivses vaadis seisnud linnaseviski. Ilmselt püüan seda viskit veel kunagi proovida, kuid seda siis juba veidi aktiivsemas ja pigem endises šerri vaadis küpsenuna.