kolmapäev, 26. juuli 2017

GLEN SPEY 1995/2011 Gordon & MacPhail CC

Glen Spey viskivabrik on asutatud algselt 1878. aastal James Stuart & Co. poolt nimega Millhaugh (Mill of Rothes Distillery) jahuveski asemele. Peale nimevahetust 1884. aastal ostis viskivabriku 1887. aastal W. & A. Gilbey, kellest sai seeläbi ajaloo esimene Inglise kompanii, kes Šotimaal viskivabriku on ostnud. Hiljem osteti lisaks veel Knockando ja Strathmill viskivabrikud. Need kolm viskivabrikut olid W. & A. Gilbey ainuomanduses 1962. aastani. Praegu kuulub Glen Spey viskivabrik suurkorporatsioon Diageo omandusse. Viskivabrik ise ei ole suur. Aastane tootmismaht on üksnes 1,4 miljonit liitrit ning enamus toodangut on läinud J&B seguviski tootmiseks. Ühelinnaseviskina on Glen Spey olnud 2001. aastast saadaval 12-aastasena Flora & Fauna sarjas.

Siinne sõltumatu villija Gordon & MacPhail poolt „Connoisseurs Choice“ sarja Glen Spey on destilleeritud 1995. ja villitud 2011. aastal. Viski on küpsenud Ameerika tammest valmistatud taastäidetud vaatides (hogsheads). Maitstav on pärit 5cl minipudelist.


Glen Spey 1995/2011 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 43% nc

Aroom: algus väga kerge ja aromaatne, magusalt puuviljane ja lilleline. Kerge vanill. Lisaks tulevad linnased koos üha enam esile tõusvate tammiste vürtside ja mõningase pipraterade aroomiga. Sellele lisandub tasapisi uuesti puuviljasus, eriti värske õun. Tervikuna üsna mitmekülgne aroom, kuigi kuiv tammisus koos mõõdukalt piprase rohususega jääb ehk liiga pealmiseks.

Maitse: kerge, suutundelt veidi kreemine. Õrnalt piprane kerge sidrun, veidi rohusust. Siis vürtsikas mõru kuivus, tamm, keedetud juurviljad, eriti kaalikas. Tervikuna üsna kuiv, kuid suud hästi kattev.

Lõpp: pigem lühike, veidi soolakas, viimasena veidi röstitud pähklit ja selgelt kuivusele kalduv.

Hinnang: C+

Üsna meeldiv ja täidlane, rohune ja kuiv Speyside linnaseviski. Just maitse ja järelmaitse kuiv rohusus oli selle viski puhul huvitav, mida sellistena pole varem linnaseviskides leidnud. Maitse teine pool ja järelmaitse jäid siiski nõrgaks.