kolmapäev, 19. juuli 2017

LONGMORN 11 yo DL Provenance 2003

Speyside piirkonnas paiknev Longmorn viskivabrik on rajatud 1894. aastal. Suuremahulised ümberehitus- ja laiendustööd leidsid aset 2012. aastal, mil suurenes ka aastane tootmismaht endiselt 3,5 miljonilt liitrilt praegusele 4,5 miljoni liitrini. Viskivabriku omanikuks on Chivas Brothers (Pernod Ricard) ning suur osa toodetud viskist läheb seguviskide 18-aastase Chivas Regal ja Royal Salute loomiseks. Ühelinnaseviskina on Longmorn viski saadaval praegu vanuse märketa „The Distiller’s Choice“ viskina, mis toodi 2015. aastal asendama varasemat 16-aastast, mis omakorda oli toodud turule 2007. aastal asendamaks varasemalt väga hinnatud 15-aastast Longmorn viskit. Lisaks on Longmorn saadaval uuesti hinnalt oluliselt kallimana naasnud 16-aastasena ja 23-aastasena ning viskivabrikus endas ja teistes Chivas Brothers viskivabrikute külastuskeskustes veel ka vaadikanguse viskina. Arvestades nende viskide suhteliselt vähest kättesaadavust ja kallist hinda, tuleb selleks, et saada Longmorn viskist ülevaadet, ka siin pöörduda sõltumatute villijate poolt turule toodud viskide poole.

Siinmaitstav Longmorn on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Provenance sarjas villitud 11-aastane, mis destilleeritud 2003. aasta kevadel, küpsenud taastäidetud eks-burboon (barrel) vaadis #10544 ning siis villitud 2014. aasta sügisel. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Longmorn 11 yo Douglas Laing Provenance 2003/2014, 46% nc, ncf

Aroom: veidi nina torkivalt tsitruselist teravust ja kuiva tamme, muidu aga suhkruselt magus. Meeldiv tsitruseline õlisus, mis istub magusal ja pehmel linnaselisel padjal. Lisaks ananassid suhkrusiirupis.

Maitse: magus ja ümar suhkrune linnasus, suutundelt õline-kreemine, lõpeb sidruniga ja vürtsikalt. Kergelt on tunda ka piirituselist mõrusust.

Lõpp: keskmise pikkusega, õline-kreemine, magus, kerge sidrunipiprane nüanss.

Hinnang: B

Väga meeldiv kvaliteetses burboonvaadis küpsenud viski. Kui mitmed sel kuul maitstud taastäidetud vaatides küpsenud ühevaadi viskid jäid nõrgaks just suhteliselt vähese vaadi mõju poolest, siis siin on saavutatud hea tasakaal destillaadi ja vaadi vahel. Oma vanuse kohta üsna täidlane ja tundub pigem olevat tegelikust vanusest neli-viis aastat vanem.