esmaspäev, 29. juuli 2024

GLEN GRANT 13 yo Cadenhead’s 2009/2022

Glen Grant viskide maitsmise lõpetab eelnevatest selgelt eristuv viski. Nimelt on tegemist PX vaadis järelküpsenud ja kõrgel kangusel villitud viskiga. Tegemist on Cadenhead’s poolt villituga, mis destilleeritud 2009 ning peale 12-aastast küpsemist ilmselt hogshead vaatides viidud märtsis 2021 järelküpsema Pedro Ximénez vaati ning lõpuks villitud 1.03.2022 kokku 342 täispudelit. Ise soetasin sellest viskist Cadenhead’s poest 5cl minipudeli.



Glen Grant 13 yo Cadenhead’s 2009/2022, 61,0% nc, ncf

Aroom: esmalt oodatult üsnagi terav. Kuiv-magus šerrine tammisus. Klaasis seistes mööblilakk, värske nahk, tumedad rosinad, kuivatatud mustad ploomid. Tasapisi tuleb enam ümarat magusust ja vähem teravat kuivust. Küpse magus apelsin, punaveinis pošeeritud pirnid. Veega lahjendades enam nahksust. Lisandub nüüd ka karamelliseeritud suhkur ja apelsin, ahjuõunad kaneeliga, paradiisiõunad nelgiga, küpsed murelid ja veidi šokolaadi. Kui lahjendada u 43-46%ni, tuleb värskeid õunu ja kerge tubakas.

Maitse: terav ja kange. Peale karamelliseeritud apelsinide magususe pole suurt muud tunda. Vajab selgelt lahjendamist. Veega lahjendades suutundelt kreemine, tšilliga tume šokolaad, tumedamat metsaõite mesisust, pikalt keldris seisnud maasikamoos, nahkne ning endiselt ka karamelliseeritud apelsin.

Lõpp: üsna pikk ja kurku soojendav. Karamelliseeritud apelsin, metsaõite mesi, jõulukeeks, küpsed murelid, nahk.

Hinnang: B+

Glen Grant destillaati siin küll eriti pole, kuna selgelt tugevalt šerrivaadi mõjuline, kuid meeldivalt rikkalik ja väga kvaliteetne linnaseviski sellegi poolest. Väga hästi õnnestunud järelviimistlus kvaliteetses vaadis. Vajab veega lahjendamist.