neljapäev, 18. juuli 2024

GLEN GRANT 12 yo x2

Glen Grant on villinud koguni kaks 12-aastast. Üks n.ö tavaviski ja teine, mis 5% kõrgema kangusega ja külmfiltreerimata, on suunatud reisikaubanduse lettidele. Ilmselt on mõlema viski koostis üsna sarnane. Kindel on see, et kasutatud on mõlemas nii eks-burboon kui eks-šerri vaate ehk siis ikka sama, mis juba ka kahe vanuse märketa Glen Granti puhul. Ka värv on neil kõigil üsna sarnane; arvestada tuleb siin siiski järelduste tegemisel sellega, et Glen Grant kasutab piirituskaramelli partiide värvi ühtlustamisel. Mõlemad maitstavad on pärit 5cl näidispudelist.



Glen Grant 12 yo, 43,0%

Aroom: magus vanill, iiris ja teraviljasus. Veidi sellist marjaveinisust, aprikoosi tükkidega kerge juust, õuntest valge klaar. Mesist ümarust veel lisaks. Üsna meeldiv kerge suvine aroom.

Maitse: kerge, ümar ja mõõdukalt magus puuviljasus. Eelkõige rohelised õunad, millele tuleb juurde tavalist rohusust. Teises pooles veidi vürtsikust koos ingveriga. Aroomis olev magus puuviljasus jääb siin siiski veidi tagasihoidlikuks.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Kerge roheline tee jasmiiniga. Veidi ka tammist vürtsikust. Järelmekis selge rohusus, kerge mõrkjusega.

Hinnang: C+



Glen Grant 12 yo Travel Retail, 48,0% ncf

Aroom: esmalt lilleline värskus ja rohelised õunad. Nende alt tuleb siis kuivemat puidusust ja koirohtu. Veidi meenutab iseloomult mõni aeg tagasi maitstud 1970ndate Glenlivet 12-aastast. Veidi rosinaid. Klaasis seistes kreemisem vanill ja iiris ning ahjuõunad kaneeliga. Tundub, et siin on kasutusel olnud enam šerri vaate ning ehk enam ka Euroopa tammest vaate.

Maitse: algus samuti kerge ja isegi magus ning üsna hästi suud kattev, kus leitavad magusad õunad ja mesi. Teine pool aga selgelt tammine, mis annab lisaks vanillisele kreemisusele siiski koos kangema rohelise teega üsna aktiivse kirbuse. Sellega koos ka veidi piirituseline mekk.

Lõpp: pigem lühike. Ümarat mesisust, mis lõpeb siiski kirbe tammise-rohuse noodiga. Kuivusele kalduv.

Hinnang: C+

Lihtsad, kuid üsna head suviselt kerged linnaseviskid mõlemad. Võrdlusena meeldisid ehk vanuse märketa Glen Grantid isegi veidi enam, eriti Rothes Chronicles. Siiski on kõik neli Glen Granti maitsetelt suuresti ühte auku minevad. Siinmaitstud kaks 12-aastast olid üllatavalt erinevad; kõrgema kangusega viskis selgelt eristuvaks jooneks tammine-rohune kirbus ning lahjemas suurem värske puuviljasus, mis teeb sellest suvesse enam sobivama viski.