esmaspäev, 5. august 2024

BRUICHLADDICH Resurrection Dram 2001

Bruichladdichi lähiajaloos toimus oluline sündmus 2001. aastal. Endised omanikud olid selle sulgenud 1995, kuna seda peeti tootmise mõttes üleliigseks. Seega möödus sajandivahetus Bruichladdichi jaoks nukralt – lukus väravad ja seisvad tootmishooned. Loodetavalt õnnelikum aeg koitis alles 2001. aastast, mil rühm Islay maaomanikke ja Londonis asuv veinikaupmees Bruichladdich’i 6 miljoni naela eest ära ostsid. Sellest hetkest alates algas viskide mõttes uus aeg. Kuigi ükski eelmistest viskivabriku omanikest polnud tootmisvarustust moderniseerinud ja uued omanikud ei saanud rahalises mõttes endale lubada märkimisväärseid uuendusi, suudeti viskide mõttes Bruichladdich terveks ravida. Ja tehnilises mõttes oli isegi hea, et säilinud olid ja endiselt olude sunnil säilima pidid 19. sajandi tootmisseadmed.

Tänane viski ongi selle uue alguse ajast, kuna see on üks esimesi destillaate, mida uued omanikud valmistasid. Ja kuna esimesed aastad oli Bruichladdich veel destilleeritud kergelt turvastatud linnastest, siis võimaldab siinne viski maitsta suitsust Bruichladdichi. Ka viski enda nimi – Resurrection, osutab uuele algusele. Viski on siis destilleeritud 2001 aasta sügisel kergelt (10 ppm) turvastatud linnastest ning peale seitsmeaastast küpsemist eks-burboon vaatides villitud oktoobris 2008 kokku 24 000 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Bruichladdich Resurrection Dram 2001, 46,0% nc, ncf

Aroom: selgelt turbasuitsune, kerge puuviljasus – kollased pirnid ning seda koos värske heinasusega. Linnastamise põrand, veidi tuleb ka keedupiimasust ja kreembrüleed. Klaasis seistes farmisus, enam heinasust koos sellise põllule laotatud mereadru soolasusega. Turbasus on hooti üllatavalt meditsiiniline, kus selgelt ka joodisust.

Maitse: suutundelt kreemine ja maitsetelt värske. Piisavalt, kuid mitte ülemääraselt, linnaste magusust, fenkol, münti veidi, mereline soolasus. Kõik eelnev on rüütatud meeldivalt pehme ja selgelt esil turbasuitsuse looriga.

Lõpp: pikk. Kasvavalt arenev ümar suitsusus koos mõningase mineraalse ja värsket fenkolit sisaldava ürdisusega.

Hinnang: B+

Suurepärane ja teistlaadselt (suitsune) huvitav Bruichladdich. Suitsusus on seejuures selgelt erinev sellest, mida pakub Port Charlotte. Väga heas tasakaalus ja piisavalt rikkalik sellise noore viski kohta. Ah jaa, august on tervenisti Bruichladdich viskivabriku viskide päralt.