kolmapäev, 10. juuli 2024

GLENLIVET 12 yo Unblended all malt (1970ndad)

Sobilik on sel aastal ära maitsta vähemalt üks Glenlivet. Põhjus selge. Nimelt tähistab Glenlivet sel aastal tegutsemise 200. juubelit, kuna asutamise aastaks on viskivabrikul 1824. Ja ma ei piirdu vaid ühe Glenlivet viskiga, vaid koguni kahega. Mõlemad on 12-aastased, kuid need on juba oma ajalooga. Nimelt on tänane viski villitud juba 1970ndatel ja teinegi juba üle kümne aasta (2011) tagasi.

Mis puudutab tänast 1970ndatel villitud 12-aastast, siis ilmselt on see iseloomult hilisematest märksa erinev. Kuna Glenlivet läks oma destillaatorite otseselt kuumutamiselt üle kaudsele alles 1978, siis peaks nende kahe viski iseloomus see ka tunda olema. Tõenäoliselt oli küpsemiseks kasutatud siis ka enam šerri vaate ning kuna Glenlivet lõpetas ise oma odra linnastamise 1966 aastal, siis võib isegi 1970ndatel villitud viskis ka see olla üks teguritest, mis maitstava hiljem villitust oluliselt erinevaks teeb. Tegu on siin 5cl minipudeliga.



Glenlivet 12 yo Unblended all malt (1970ndad), 40,0%

Aroom: tumedam kuivatatud puuviljade magusus, aprikoosid, mango, paks linnasus. Koirohtu veidi, ajupuit ja nahksus – ilmselt OBE (old bottle effect). Klaasis seistes martsipan ja vihjed karamelliseeritud apelsinile.

Maitse: ümar ja paks. Suutundelt täidlane kreemisus, puuviljamarmelaad. Selgelt ka šerrisust, kuivatatud troopilised puuviljad, nahk, kerge bergamoti noodiga must tee, martsipan. Kangus on tuntavalt alla 40% langenud, kuid viski ise on maitsetelt hästi koos seisev.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kerge ürdisus, must tee, kuivatatud aprikoos ja mango. Kurku soojendav, kuigi kangus selgelt madalam kui 40%.

Hinnang: B

Selgelt teise ajastusse kuuluv linnaseviski. Siin viskis on samas selgelt ka tunda vähemalt 45 aastat pudelis seismist, kuid üllatavalt pole see viski juurde võtnud ühtki ebameeldivat aroomi ega maitset ning säilitanud hea struktuuri. Kui võrrelda siinset ja järgmisena maitstavat 2011. aastal villitud Glenlivet 12-aastast, siis on ka värvi erinevus selgelt näha.