pühapäev, 14. juuli 2024

GLEN GRANT Arboralis

Juuli teine pool kuulub Glen Grant viskivabriku viskidele. Esmalt viis ametlikku viskit ja lõpuks kaks sõltumatute villijate oma. Glen Grant ei ole just ühelinnaseviski, mis palju tähelepanu saab, kuigi see kuulub samuti ajalooliselt n.ö suurte poiste hulka koos Glenfiddich, Glenlivet ja Macallan viskidega. Tootmismahult ja pudelite müügilt jääb Glen Grant neile kolmele aga nüüdseks selgelt alla – aastane toomisvõimsus „kõigest” 6,2 miljonit liitrit ning aastane pudelite müük umbes 3 miljonit. Glen Grant viskivabrikule on eripärane see, et viskid villitakse viskivabrikus kohapeal. Selliseid viskivabrikuid on Šotimaal üsna vähe. 

Juuli esimesed kaks Glen Grant viskit on vanuse märketa. Esimene neist kannab Arboralis nime (vist pea kõik vanuse märketa linnaseviskid maailmas kannavad alati lisaks viskivabriku või sõltumatu villija puhul villija nimele ka mingit lisanime). Viski on kokku segatud eks-burboon ja eks-šerri vaatides küpsenuist. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Glen Grant Arboralis, 40,0%

Aroom: esmalt teraviljane koos viljakestade kuivusega. Siis kerged tsitrused ja puuviljane mesine ümarus. Õunad, nii punased magusad kui ka rohelised hapukamad. Klaasis seista lastes tuleb veidi magusat vanilli, kuid samas hoiab kerge rohusus aroomi siiski värske.

Maitse: ümar, kerge ja samas värske. Kerged sidrunid ja õunad. Õnneks pole siin liigset tammevanilli magusust  à la uuemad Glenlivetid. Madal kangus annab maitses end selgelt tunda, kuid õnneks hoiab teises pooles esile tulev rohusus koos mõningase vürtsikusega siiski viskil elu sees. 

Lõpp: pigem lühike ja seda suuresti tänu madalale kangusele. Ümar puuviljasus. Kerge rohusus ja vürtsikus aitavad maitseid siiski veidi hoida.

Hinnang: C+

Väga lihtne, kuid samas meeldivalt kerge sooja suvepäeva linnaseviski. Madal kangus on maitses ja järelmaitses negatiivsena tunda, kuid odava NAS viski kohta on see Glen Grant siiski üsna korralik. Ilmselgelt pole siin lati alt läbi joostud ega kasutatud väsinud vaate ega ka ületöödeldud värskete vaatidega.