kolmapäev, 26. juuni 2024

LAPHROAIG 10 yo (pre 1994)

Oma sünnipäeva puhuks otsustasin seekord avada, maitsta ja blogis tutvustada ühe tagasihoidliku linnaseviski. Selleks on 10-aastane Laphroaig. Kuid see pole siiski päris tavaline 10-aastane, kuna siinmaitstav Laphroaig on villitud 1990ndate alguses enne seda, kui viskivabrikule anti 1994. aastal Royal Warrant. Seega on hea proovida Laphroaigi, mis destilleeritud 1980ndatel. Ja võrdluseks võtan siis 2015. aastal villitud 10-aastase. Seega on nende kahe viski destilleerimise ajaline vahe vähemalt 20 aastat. Tegemist on siin 20 cl pudeliga.



Laphroaig 10 yo (pre 1994), 43,0%

Aroom: paks ja kreemine, selgelt on tunda küpsed troopilisemad puuviljad. Lisaks ürdid ja meresoolased vetikad. Otseselt antiseptilist meditsiiinilist turbasust aroomist ei leia. Pigem on turbasuitsusus hästi muude aroomidega integreeritud. Klaasis seistes tuleb kerge magus sõnnikulisus. Tilk vett toob toffee, vanilli, veidi kookost ja seedermänni seemned ehk Ameerika tamm tuleb enam esile.

2015. aastal villitu: selgelt õhem koos kergelt metallise antiseptilise meditsiiinilise turbasusega; selgemalt ka vanill ja ehk ka otseselt magusaid linnaseid.

Maitse: paks ja kreemine ning hästi aroomi jätkav. Eksootilisemate puuviljade magusus koos ürtide värskusega. Turbasuitsusus kasvab puuviljasuse peale ning see on selline turbane õlisus, kus selgelt kaasas ka jood, kamper, rohelised oliivid ja greip. Veidi ka vanilli, mis annab suutundesse ümarust.

2015. aastal villitu: selgelt on ka maitsed ja suutunne õhem ja vaesem. Suitsusus siin meditsiiniline, kuid pigem veidi tuhane, kuhu tuleb juurde ka selgemalt tammevanill. Iseenesest täitsa hea, kuid võrdluses varasemaga jääb selgelt alla.

Lõpp: pikk, puuviljad ja ürdid, kerge meresoolane metallisus integreeritud turbasuitsususega. Magus-kuiva hea tasakaal.

2015. aastal villitu: keskmise pikkusega, turbasus siin meditsiiinilisem, kerge greip, mille lõpetab magus vanill ja linnasus.

Hinnang: B+

Mida 2015. aasta Laphroaig viskis pole – troopilisema poole kaldu puuviljad ja täidlus nii aroomis kui maitsetes. Varasema Laphroaigi 3% kõrgem kangus on samuti palju paremini maitseid kandev.