reede, 14. juuni 2024

KILCHOMAN PX Sherry Cask Matured

Teine Kilchoman on pärit Pedro Ximénez vaatidest. Tegemist on siinkohal 2023. aastal villituga. Esimene laiemalt villitud PX vaatides täisaja küpsenud ja nendes vaid viimistletud Kilchoman toodi turule 2021 ning siis oli selle kanguseks 47,3%. Siinmaitstav on vähemalt viie aasta vanune, 50% kanguses ning kasutatud on üksnes täisaja PX vaatides küpsenud viskisid. Pärit on maitstav 4cl näidispudelist.



Kilchoman PX Sherry Cask Matured (2023), 50,0% nc, ncf

Aroom: algus pigem suletud. Tasapisi avaneb. Kergelt magus puuviljasus koos samuti pigem vaid kerge suitsususega. Õrn metalline noot. Klaasis veidi seistes vana nahk ja metsaalune kõdu, kuid need ei tõuse kahjuks piisavalt esiplaanile. Üle poole tunni seistes tuleb ohtralt tammisust, koos muskaadi ja vürtsika suitsususega. Vesi midagi head juurde ei anna ning pigem seda mitte lisada. Pigem on lahjendatult lihtsam ja kuidagi liistunud.

Maitse: esmalt kuivatatud puuviljad, just kuivatatud viigimari. Siis tugev suitsusus, millele järgneb üsnagi intensiivne tammine vürtsikus, kus leitavad nii muskaat kui ka ingver. Turbasuitsusus on võrreldes aroomiga maitsetes enam ja selgemalt esil. Vesi toob ehk veidi enam suitsusust, kuid seda koos kergelt metallise ja kirbelt rohuse noodiga.

Lõpp: üsna pikk. Tugevalt tammine vürtsikus ning tugevalt suitsune, mis samas endiselt kergelt metalline.

Hinnang: B

Viski, mis ei vastanud üldse oodatule. Pigem eeldasin selle viski olevat magusalt siirupise suitsususe laadne, kuid tegelikult hoopiski üsnagi tammine ja vürtsikas. Veidi selliseid kahetisi tundeid tekitav ja ehk päris mitte mulle, kuid siiski Kilchomanile omaselt väga hea turbasuitsune linnaseviski.