neljapäev, 6. juuni 2024

Cadenhead’s Warehouse Tasting

Ka seekordsel Campbeltowni külastusel sai 18. mail päevakavva lisatud Cadenhead’s Warehouse Tasting. Kui 2022 leidis see aset viskikooli raames Springbanki viskivabriku territooriumil asuvas viskilaos, siis nüüd on Cadenhead rajanud üsna oma poe lähedale eraldi väikese improviseeritud ruumi, kus maitsmised toimuvad.



Laupäeva hommikupoolse maitsmise oli broneerinud lisaks minule veel kaheksa inimest. Peale esimesest vaadist viski klaasidesse valamist küsis maitsmise läbiviija, kas keegi on autoga. Kaks Kanada meest tõstsid nagu koolipoisid kohe käed ning loomulikult oligi nende maitsmine läbi. Naljavennad. Kuna Šotimaal on nulltolerants, siis ei saanud muidugi neile lubada mingit alkoholi serveerimist. Alles jäidki kaks šotlast, üks iirlane, kolm sakslast ja mina. Ja see seltskond oli üsna lõbus ja sõbralik ning see kandus üle hiljem ka maitsmistuppa. Ka tunnine planeeritud maitsmine kestis lõpuks poolteist tundi ja sellele otsa veel tund maitsmistoas. Üksteisega tutvudes selgus, et üks šotlane oli ka suur viskide kollektsioneerija (u 200 viskit ning pea kõik avatud) ning iirlane omas lisaks viskikogule (u 150 viskit, enamus suletud) veel suuremat veinide kollektsiooni (üle 300 pudeli). Teine šotlane oli pigem maitsmise peal väljas ning kolm noort 30-ndates sakslast olid viskimaailmas alles esimesi tõsisemaid aastaid astumas (neile sai soovitatud tutvust teha La Famiglia Nostra viskidega, millest nad polnud varem midagi kuulnud). Seega oli kogu seltskond üsna sarnase orientatsiooniga ning nendega huvitav mõtteid vahetada.




Maitsmiseks oli toodud kuus vaati. Võtan need allpool tutvustada.

1. Blended malt, 12 yo, 59,3%

n.ö soojenduseks antud Cadenhead’ poolt kokku segatud viski, mis oli üsna puuviljane, seda koos kerge vanilli ja magusa puidususe seguga; suutundelt meeldivalt kreemine. Koostisviskid, mida küll öeldi, jäid mul kirja panemata, kuid kokku oli neid kolm ning vanused olid segus peamiselt 12-, kuid ka 14- ja väike osa isegi 24-aastast.

2. Glenburgie 12 yo (9-a. burboon + 3-a. Madeira) 57,5%

Aroomis kerge vürtsikusega kreemine-marjane veinisus. Kuivatatud puuviljade segu ja selge tammevaadi aroom. Maitse väga meeldiv. Puuviljane kreemisus, kergelt vürtsikas tamm. Teises pooles täidlane veinisus. Paari tilga veega viimast isegi enam, kuid ehk pöördub liiga veiniseks ja magusaks. Lõpp siiski üsna pikk, kuid samuti ehk liiga veinine ja magus minu jaoks.

3. Glen Garioch 11 yo (8-a. burboon + 3-a. Amontillado šerri) 58,0%

Väga puhas ja meeldiv šerrivaadi mõjuline aroom. Tammisus koos kerge väävliga, mis ei ole siiski kuigi tugev. Kerge köömen, ürdid. Veidi sellist suurema rukkiviski mõjulist burbooni. Paar tilka vett toob aroomi naha ja aromaatse tubaka – toimib paremini. Maitses karamelliseeritud apelsin ja suhkur, šerrisus, nahk, tubakas. Veidi vett toob kuivatatud ploomid ja tumedad rosinad. Lõpp keskmise pikkusega ja kuivusele kalduv; suud siiski väga hästi kattev. Kuivatatud must ploom kindlasti siin esil.



4. Craigellachie 13 yo (10-a- burboon + 3-a. Oloroso šerri) 55,9%

Aroomilt tugevalt šerrine, ka värvilt kõigist tumedam. Šerrisus on aga õnneks väga puhas – küpsed kirsid, šokolaad, puidulakk, rosinad. Veidi ka sellist konjakilisust. Paar tilka vett lisab naha ja kreemisuse. Suutundelt aga üsna terav ja ründav; aroomi põhjal poleks seda oodanud. Karamelliseeritud suhkur peamiselt, mis muudab maitse üsna üheplaaniliseks. Ka paari tilga veega jääb teravaks ja üsna kitsaks; siiski mitte mõrkjas ega kirbe. Alles u. 46%-ni lahjendades tuleb suutundes kreemisus ja maitses karamelliseeritud tsitrused. Lõpp keskmise pikkusega, karamelliseeritud suhkur ja karamelliseeritud tsitrused.

5. Paul John mix (India viski, mille Cadenhead ostis nelja aasta vanusena, mis viiest vaadist kokkusegatuna küpses veel viis aastat Šotimaal) 53,3%

Meeldivalt paks suutundelt, troopilised küpsed puuviljad – mango, papaia. Vanillikreem, magus tamm. Väga meeldiv aroom, kuigi samas üsna lihtne. Suutundelt kreemine algus, millele kohe otsa üsna vürtsikas tammisus. Paar tilka vett tõid maitsesse üllatavalt selgelt seedermänni seemned ja neile lisaks ka troopiliste puuviljade magususe. Järelemekis kerge suitsune noot, muidu üsna lühike ja kuivusele kalduv tammisus.

6. An Orkney 20 yo (burboon) 61,5%

Aroomilt ümar, kergelt magus kreemine tamm, kuhu sisse tuleb hooti kuivemat puidusust. Kõrget kangust ei ole üllatavalt üldse tunda. Veega lahjendades endiselt peamiselt tammevaadi aroom. Oodanuks enam puuviljasus ja mesisust (ikkagi HP). Maitses tuleb esimesena õrn suitsusus, millele lisandub kuivemapoolne tamm. Kõrge kangus on suutundes aga teises pooles teravalt tunda, seda võimendab veel see kuivus. Veega lahjendades suutundelt selgelt ümaram. Lõpp keskmise pikkusega, selgemalt siin suitsusus ja seda nüüd koos vürtsika tammega. Vanus viskil on, kuid küpsust mitte.

Tervikuna olid kõik maitstud minu jaoks ehk liiga vaadimõjulised. Enam oleks soovinud destillaadi enda maitseid tunda. Siiski olid need järelküpsemise läbi teinud viskid kõik head kuni väga head. Peale kuue viski maitsmist sai kogu seltskonnaga edasi liigutud Cadenhead’ maitsmistuppa (Tasting Room), mis on tegelikult hubane väike söögi- ja joogikoht. Seal oli siis lisaks maitsta enda valiku alusel üks tasuta dram (võtsin ühe burboonvaadis küpsenud Glen Garioch viski) ning tellida endale soovi korral midagi söögipoolist (ise sai võetud kanasupp, mis oli meeldivalt paks ja rammus, ning veel ka viskiga maitsestatud hägis (Haggis) juustuga, mis serveeriti pehme ciabatta vahel – ülimaitsev!). Lisaks oli üks maitsmisel olnud rahakam šotlane nii lahke ja tegi kõigile kaks ringi lisa dram’e välja. Nendeks olid Cadenhead’s Club eksklusiivsed viskid: 10-aastane Ben Nevis 2012/2023 (53,7%), mis oli noor ja tugevalt, kuid puhta, šerrivaadi mõjuga kergelt suitsuse vihjega viski ning 25-aastane Burnside 1998/2024 (51,4%, ´teaspooned´ Balvenie), mis oli meeldivalt puuviljase magususe ja kerge vürtsikusega küpse viski. 



Mõlemad olid suurepärased viskid ja panid seega kogu Cadenhead’ intensiivsele maitsmisele ilusa maitserikka punkti. Koju kaasa sai Cadenhead’ poest siis veel lõpetuseks ostetud viis 20cl pudelit, millest üks oli seesama 10-aastane Ben Nevis ning teised Caol Ila, Ord, Deanston ja Glen Garioch.