teisipäev, 11. juuni 2024

BRAEVAL 12 yo Whisky-Fässle 2009/2022

Peale Campbeltowni reisi postitusi saab minna suvekuude maitsmiste juurde. Paslik on siis ka veidi ettepoole vaadata. Juunis tulevad peale tänast väikest vahepala Braeval viski näol kõigepealt kolm Kilchomani ning seejärel viis Arranit. Juuli on plaanide järgi Glenlivet ja siis kuus Glen Granti ning ehk mõni kergem viski veel. August on praegu kavandatud tervenisti Bruichladdichi viskidele – kolm Laddiet, kaks Port Charlotte ja kolm Octomore viskit. Ja nii saavadki suvekuud täidetud.

Esmalt aga Braeval, mis villitud Saksa viskipoe ja sõltumatu villija Whisky-Fässle poolt. Tegemist on 12-aastase Speyside piirkonna viskiga, mis destilleeritud aprillis 2009 ja villitud veebruaris 2022. Küpsenud on see täisaja butt mõõtu vaadis, mis arvatavasti on olnud teise- või ehk isegi kolmanda täitekorra oma. Maitstav on pärit 2cl näidispudelikesest.



Braeval 12 yo Whisky-Fässle 2009/2022, 52,1% nc, ncf

Aroom: esmalt pigem neutraalne ja suletud. Kuiv, kerge teraviljasus, kuivem puidusus, röstisai. Oodates tuleb puuviljast magusust, selline hapukoore virsikukoogi aroom. Veidi vett toob õuna äädikat.

Maitse: üsna lihtne teraviljasuse ja kerge tammevürtside segu. Keskosas linnaselist kreemisust ning teises pooles enam vürtsikust. Veega lahjendades suutundelt märksa kreemisem ning esile tuleb šerrivaadi laadne mekk, kus segunenud virsikud ja õunad koos mõningase marjasusega, vürtsidest nüüd ingver.

Lõpp: keskmise pikkusega, linnased, vürtsid, kuivusele kalduv.

Hinnang: C+