neljapäev, 30. mai 2024

SPRINGBANK 8 yo (Online 2021)

Viimane Campbeltownis maitstud Springbank oli samuti 8-aastane. See on küpsenud esmalt kuus aastat taastäidetud burboon vaatides ning seejärel järelküpsenud kaks aastat värsketes PX vaatides. Villiti see viski 2021 aasta Campbeltown Malt festivali puhuks, mis Corona pandeemiast tingitult leidis siis aset virtuaalselt. Kokku villiti 1160 pudelit.



Springbank 8 yo (Online Tasting Week May 2021), 56,5% nc, ncf

Aroom: algus üllatavalt suletud, eriti võrreldes kahe eelnevaga. Siis tuleb magusus, just selline kirsiliköörisus. Klaasis seista lastes pikemalt keldris seisnud veidi suurema koguse suhkruga valmistatud aedmaasikamoos, lisaks kirsitükkidega tume šokolaad.

Maitse: samuti pole esmalt just kõige maitserikkam, kuid kangust arvestades väga pehme. Suutundelt isegi selline siidine. Täidlaselt magus, taas selline kirsiliköörisus. Lagrits. Paari tilga veega suutundelt veidi õhem, nüüd erinevad värsked küpsed mahlased marjad – vaarikad, põldmarjad. Suitsusus vaid väga-väga napilt hoomatav. PX vaadi mõju selgelt liigselt domineeriv.

Lõpp: üsna pikk. Maitsed kannavad pikalt. Veidi tuleb juurde hapukas noot, mis tekitab keelel kerget kipitust; lagrits ja küpsed põldmarjad eelkõige.

Hinnang: B

Kuigi selgelt on aktiivne PX oma tugeva jälje jätnud, on tervik siiski väga meeldiv. Selgelt mitte tavapäraseid Springbanki maitseid omav. Samas pole siin mingeid teravaid ega ebameeldivaid kõrvalnoote. Nendest kolmest viimasest sel korral Campbeltownis maitstud Springbankist nõrgim, kuid samuti väga hea. PX vaat on Springbanki jaoks ehk siiski vast mitte sobiv, vähemalt värske vaat, kuigi seda on kasutatud üksnes järelküpsemiseks.



kolmapäev, 29. mai 2024

SPRINGBANK 8 yo Single Cask 2011/2019

Teine Campbeltowni külaskäigu viimasel päeval enne bussile minekut The Washback Bar menüüst ära proovitud Springbank oli 8-aastane. Destilleeritud oli see Springbank märtsis 2011, küpsenud täisaja ühes esmatäite šerri hogshead mõõtu vaadis ning villitud kokku vaid 288 pudelit augustis 2019 ning seda suunatult üksnes USA turule.



Springbank 8 yo, Single Cask, 1st fill sherry hogshead 2011/2019, 56,3% nc, ncf

Aroom: selgelt šerrisem ja nö tummisem kui 12-aastane. Lõkkesuitsusus, nahk, kuivatatud ploomid, ohtralt aromaatset tubakat. Kuivatatud puuvilja tükkidega roheline tee. Klaasis seistes veidi kergem, esile tuleb nüüd meresoolasus.

Maitse: lausa suurepärane kooslus. Šerri pole üldse üledomineeriv, kui esmatäite šerri vaadi puhul võiks arvata. Pigem on maitsed tänu puhtusele pigem sellised delikaatsed, kuid samas siiski jõulised. Ei ütleks et 8-aastane, pigem 15-kanti jääv. Küpsed kirsid ja murelid. Tubakas, veidi nahka, keskmiselt tume šokolaad, karamelliseeritud apelsin, vahtrasiirup ja seda kõike kergel lõkkesuitsu laadsel taustal.

Lõpp: pikk. Nüüd kergelt kuivusele kalduv ja suud meeldivalt paksendav (à la toomingamarjadele omane), kuivatatud puuviljade mix.

Hinnang: A

Väga-väga meelepärane šerrivaadis küpsenud noor Springbank; sellise oleks hea meelega ja korraga kohe mitu pudelit soovinud endaga kaasa võtta.

teisipäev, 28. mai 2024

SPRINGBANK 12 yo Cask Strength (Batch 24)

Viimati sai vaadikanguses 12-aastast Springbanki maitstud 31. juuni 2021 ning siis oli selleks Batch 22. Nüüd õnnestus kohapeal ära proovida ka viimane Batch 24. Kokku on selles segatud 40% osas šerri ja 60% osas burboon vaatides küpsenud viskid. Villiti see 03.04.2023 kokku 1200 pudelit. Kui varem villis Springbank vaadikanguses 12-aastast ikka regulaarselt kaks korda aastas, siis näiteks 2022 ei villitud ühtegi pudelit ja 2023 oligi vaid siinmaitstav ning sel 2024 aastal pole seni veel seda viskit üldse villitud. Seega on see viski üsna haruldaseks muutunud. Nagu varemgi juba märkinud, olen Springbank 12-aastaseid vaadikanguses viskisid endale varunud lausa 11 (Batch 7-16, 21). Seega muret mul selle minu ühe lemmikviskiga pole.



Springbank 12 yo Cask Strength, Batch 24 (23/67), 54,1% nc, ncf

Aroom: oodatult puhas nauding. Mõõdukas, kuid selge šerrisus. See lubab ka mõningasel vanillil, kookosel ja eriti martsipanil ilusti esile tulla. Lisaks rosinad. Klaasis seistes selgem suitsusus ja puuviljane tubakas. Paar tilka vett toob burboonvaadi mõju enam esile.

Maitse: suutundelt kreemine-õline. Kergelt karamelliseeritud apelsin, vanill, pehme tammine vürts, soolakaramell, turbasuitsusust veidi. Paar tilka vett muudab kompleksemaks. Ohtralt nüüd martsipanist puuviljasust, eriti luuviljad – ploomid, virsikud, aprikoosid, ning sealhulgas veidi ka küpseid kirsse. Ka suitsusus on nüüd enam esil.

Lõpp: pikk. Kreemine, kuivatatud ploomid, rosinad, karamelliseeritud tsitrused.

Hinnang: A

Ei mingit pettumust. Endiselt suurepärane Springbank. Kuid tundub, et veidi on suitsusust viimastes Springbankides kuidagi vaoshoitumalt.

esmaspäev, 27. mai 2024

LONGROW 8 yo (Open Day 2023)

Kolmas Warehouse Bar sortimendist proovitud Longrow on noorim, kõigest 8-aastane ning villitud 2023 aasta Campbeltown Malt Festival puhuks. Kokku oli segatud see viski oloroso vaatides küpsenust ja villiti seda 2000 pudelit 35cl mahus.



Longrow 8 yo (Open Day 2023), 54,9% nc, ncf

Aroom: keskmiselt tugev turbasuitsusus, kerge sõnnik, suitsuse vihjega puuviljasus, veidi sellist kergelt karamelliseeritud apelsini, merevetikad koos soolasusega. Alkohol hästi integreeritud ning kangus pole tunda.

Maitse: esimesena meeldivalt suitsuse vihjega magusus. Ka maitses pole kangus tunda ning pigem ilma veega lahjendamata. Kergelt grillitud liha koos õrnalt piprase grillkastmega, soolakaramell. Suutundelt üsnagi kreemijas.

Lõpp: pikk. Kreemine, ürdine, sügislehine suitsusus.

Hinnang: B+

reede, 24. mai 2024

LONGROW 17 yo (Online 2021)

Siinmaitstav Longrow villiti Corona pandeemia ajal Campbeltown viskifestivali puhuks, mis sel ajal toimus virtuaalselt. Viski on kokku segatud viiest värskest rummi vaadist (fresh rum barrels) ning villitud aprillis 2021 kokku 1025 pudelit.



Longrow 17 yo (Online Tasting Week - May 2021) Fresh Rum, 50,5% nc, ncf

Aroom: meeldivalt magus ja mineraalne koos kerge turbasuitsususega. Kuivatatud õunad. Klaasis seista lastes ja mõne tilga veega lahjendades selgemalt turvastatud linnased, veidi sõnnikulisust ja mootoriõli.

Maitse: suutundelt kreemine, magusa servaga mineraalsus. Veidi tsitruseid, õunad, pehme soe tammisus, valget šokolaadi ja ka veidi vanilli. Teises pooles selgelt tšilli, mis annab põskedes ja kurgus meeldiva särtsakuse. Suitsusust vaid veidi.

Lõpp: üsna pikk. Soe magus tammisus, veidi nahka ja kergelt tšilline vürtsikus.

Hinnang: B+

Heas tasakaalus, kuid mitte nüüd kõige kompleksem. Turbasust oodanuks enam. Väga puhas ja värske Longrow, kus vaid vihjamisi „räpasemaid” noote.

neljapäev, 23. mai 2024

LONGROW 12 yo Wood Expression 1996/2009

Washback Bar viskide valikust sai maitsmiseks valitud ka kolm Longrow linnaseviskit. Esimeseks oli kunagi Kanada turule villitud 12-aastane Longrow. See oli destilleeritud 06.1996, seejärel küpsenud täisaja ühes oloroso šerri vaadis (butt) ja villitud 03.2009 kokku 613 pudelit.



Longrow 12 yo Wood Expression, Single Cask 1996/2009, 57,9% nc, ncf

Aroom: kangus on selgelt teravana tunda. Klaasis rahuneda lastes tuleb ohtralt mineraalsust, soolasust isegi, kuid mitte suitsusust. Siis karamelliseeritud apelsin, kuivatatud must ploom. Veega veidi lahjendades on kergemini lähenetav. Nüüd lisandub ka nahk, tubakas ja suitsune noot.

Maitse: üsna jõuline. Karamelliseeritud tsitrused, pipart veidi, karamell, tumedad rosinad ja kuivatatud mustad ploomid. Keskosas veidi ehk liigselt vaadi enda ja šerri mõju. Veidi vett lisab tsitruselist magusust, šokolaadi, mentoolsust ja veidi ka rohelisi ürte. Veega lahjendades toimib paremini.

Lõpp: keskmise pikkusega, kuivusele kalduv. Veidi nahka koos kuivatatud puuviljadega. Veega lahjendatult šokolaadine kreemisus ja nüüd ka siis selgem suitsusus.

Hinnang: B

Vähese veega lahjendades toimib paremini. Üllatavalt vähe on suitsusust. Otsest suitsusust ehk isegi üldse mitte, pigem vihjamisi teiste maitsete taustal.

kolmapäev, 22. mai 2024

HAZELBURN 6 yo Cage Bottle 2017/2023

Hommikul enne Glen Scotia viskivabriku tuurile ja maitsmisele minekut sai Washback Bar joogikaardist soojenduseks proovitud paari burboon vaatides küpsenut. Üheks neist oli „puurist” pärit noor Hazelburn.



Hazelburn 6 yo, fresh bourbon barrel, warehouse 7, 3.02.2017/11.07.2023, 56,5% nc, ncf

Aroom: kangusest ja noorusest tulenev teravus. Klaasis seistes ja paari tilga veega lahjendades tulevad vanill, kookos ja värskema poole pealt roheline õun. Hea on see, et otsene piirituselisus siin puudub.

Maitse: lahjendamatult on ka suutundelt üsna terav, kuid siiski peamiselt kreemine. Vanill, kookos ja veidi mineraalsust. Mineraalsus on vähese veega lahjendades rohkem esil; lisandub nüüd ka rohusus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Rohuselt mõrkjas veidi, rohelised ürdid, roheline õun (Granny Smith).

Hinnang: B

Selgelt noor, kuid siiski sellise puhta maitsekooslusega värske Hazelburn. Vajab veega lahjendamist.

teisipäev, 21. mai 2024

Springbank Barley to Bottle Tour

Olin Springbankis varunud 16. maiks pikema tuuri, mis kannab nime Barley to Bottle Tour. Kestuseks sellel umbes 4,5 tundi ning selle sees on põhjalik ringkäik viskivabrikus, viskide maitsmine, lõunasöök ja lõpuks siis laboris oma Springbank viski kokkusegamine. Võib küsida, miks vaja selleist tuuri, kui olen läbinud Springbanki nädalase viskikooli. Kuid kordamine pidi olema ju tarkuse ema ning ise võtsin seda värskendava täiendkoolitusena. Ja tegelikult oligi väga tore samad kohad uuesti läbi käia, kus kaks aastat tagasi sai tööd tehtud. 



Viskivabrik ise suuresti endine, isegi ämblikuvõrgud ja surnud varblased tundusid samad olema. Suurema uuendusena oli viskivabrik välja vahetanud puidust esimese käigu destillaadi kogumise paagid (low wines receiver). Vanad olid üsna mustad ja lekkivad. Nauditav oli taas linnastamise põrandal idanevat otra näha, nuusutada ja maitsta.





Destilleerimisprotsessi tutvustamise juures anti mekkida ka Springbanki uut tegu (new make) ja ka otse destillaadi kotrollkapist just kogutavat 71%st keskosa (sellega seotult meenus, et mul kodus ju kaks Springbank new make näidist, mis sai 2022 kaasa toodud; olin need täitsa ära unustanud).



Peale ringkäiku sai suundutud lattu nr 3 ja seal siis toimus tavapärane vanemate viskide mekkimine (Hazelburn' sai siiski tegelikult maitstud tuuri algus soojenduseks baaris). Oma blogist võrdluseks järele vaadates, tundusid need olema samad viskid, mida pakuti maitsmiseks ka 2022, kuid nüüd olid need siis kaks aastat vanemaks saanud (teada antud vanused klappisid selles mõttes ilusti) ja kanguselt madalamad (ka see klappis). Viskid olid järgnevad:



Hazelburn 24 yo, destil. 17.09.1999, fresh sherry, 47,4% nc, ncf

Karamelliseeritud apelsin, karamelli veidi koos punaste marjadega. Suutundelt õline, just apelsini õli, veidi nahasust ja tubakat.



Springbank 32 yo, destil. 1990, refill bourbon hogshead, 41,6% nc, ncf

Meeldivalt delikaatne ja värske. Troopilised puuviljad, eriti küpse magus ananass, veidi ka pirni ja melonit. Lisaks vanill, kreembrülee. Suutundes vahasus. Selline viski, mida täna enam kättesaadava hinnaga ei ole võimalik maitsta.



Longrow 28 yo, destil. 1994, refill bourbon hogshead, 45,6% nc, ncf

Vanill, puiduröst, veidi karamelli, ürdid. Selgelt münt ja mentoolsus. Suutundes samuti vahasus, kuid peamiselt siiski pigem õline. Nii nagu Longrow 21-aastase puhul on ka siin otsest turbasuitsusust minimaalselt.

Peale viskivabriku ringkäiku ja viskilaos ülaltoodud viskide maitsmist tuli lõunasöögi paus ning seejärel sai siirdutud laborisse, kus taas võimalus oma Springbank kokku segada. Võrreldes kahe aasta taguse viskikooli raames etteantud segudega olid seekord laboris ette antud märksa nooremad viskid. Lisaks polnud enam antud nende destilleerimise aastat, vaid olid üksnes toodud viski vanused (noorim 6- ja vanim 12-aastane). Otsustasin seekord välja jätta taastäidetud sauternes vaadi (6-aastane ja oli üsna toorelt terav) ning nii nagu eelminegi kord esmatäite šerri vaadi (kuigi 12-aastane).



Oma neljast vaadist kokku pandud segu, ehk minu poolt kokku segatud Springbank, oli kokkuvõttes siis 10-aastane (kanguseks sai 58,1%) ja koostis järgnev: 50% esmatäite burboon vaat (barrel 11 yo), 36% taastäidetud rummi vaat (barrel 11 yo), 7% taastäidetud šerri vaat (hogshead 11 yo), 7% taastäidetud portveini vaat (hogshead 10 yo).




esmaspäev, 20. mai 2024

KILKERRAN 20th Anniversary Cage Bottles

Selleks korraks Campbeltowni reis meeldiva kogemusena möödas ja aeg eelkõige maitstud viskid ka arhiivi mõttes blogis jäädvustada. Ära sai proovitud peamiselt sellised viskid, mida ilmselt mujal kui Campbeltownis kohapeal erilist võimalust proovida pole. Mai lõpuni siis tulevadki vaid need postitused (järgmises siis põgusalt ka Springbank Barley to Bottle Tour) ja lisaks juuni alguses veel Cadenhead’s Warehouse Tasting ja Glen Scotia Dunnage Warehouse Experience kokkuvõtted. Kogu reisiga jäin väga rahule. Meeldiv oli taaskohata vanu tuttavaid Springbanki viskivabrikust ning esmakohtuda maitsmistel erinevate viskisõpradega.

Alustuseks aga Kilkerran viskid, mis olid mul selgelt planeeritud kohe saabumise päeval ära maitsta. Tegemist on kolme viskiga, mis mõeldud Kilkerraan viskivabriku 20. aastapäeva tähistamiseks (viskivabrik taaselustati 2004). Kõik maitstud olid 2,5cl koguses ning maitstud sai neid The Washback Bar leti taga 15.05.2024 õhtul 17:10-18:00.



Kilkerran 14 yo, fresh bourbon barrel, warehouse 15, 29.05.2009/19.03.2024, 56,9% nc, ncf

Aroom: algus teravus, siis selge ananass, mis esmalt happelisem, kuid siis pöördub küpsemaks ja magusamaks. Lisanduvad ka pirn ja õun. Toffee, veidi ka vanilli. Veega lahjendatult naaseb uuesti veidi sellist happelist puuvilja, nüüd on selleks eelkõige roheline õun.

Maitse: üsna pehme, kuid samas värske. Värsked tsitrused ja ananassine happelisus. Neile annab piisavalt tasakaalu toffee ja suutundes olev kreemisus. Veega lahjendades roheline õun ingveriga.

Lõpp: väga pikk. Meeldivalt kreemine ja samas tsitruseline koos mineraalsusega.

Hinnang: B+



Kilkerran 13 yo, fresh sherry hogshead, warehouse 8, 17.12.2010/19.03.2024, 54,6% nc, ncf

Aroom: esimesena on tunda kvaliteetse šerrivaadi puhas aroom (seda oli võimalus Springbank ringkäigu ajal kohe ka järgmisel päeval otse tühjast vaadist nuusutada – värsked vaadid, mis ootasid vahetut täitmist). Tubakas ühendatud kerge turbase suitsususega ning siis cola, ehk kombinatsioon tsitruse õlidest, kaneelist ja vanillist. Veega lahjendades tuleb see isegi enam esile.

Maitse: karamelliseeritud suhkur ja apelsin, tugev nahasus, kuivatatud ploomid, veidi kompotikirsse, ka siin seda cola mekki. Veega lahjendades suutundelt üsna kreemine, tugev kakaopulber.

Lõpp: pikk, nahk, kaneel, vürtsikas suitsusus.

Hinnang: B+

Tervikuna selgelt rikkalikum kui enne reisi maitstud vaadikanguses 8-aastased batch 9 ja 10. Siinne on selgelt enam tasakaalus. Viis aastat pikem küpsemine on selgelt tuntav.



Kilkerran 7 yo, heavily peated, fresh bourbon barrel, warehouse 7, 11.11.2016/19.03.2024, 55,4% nc, ncf

Aroom: suurepärane aroom! Eriti oli see köitev peale šerrivaadis Kilkerranit. See suitsusus on vist üks viimase aja meeldivamaid, mida viskides kohanud. Suitsusus, mida üheselt raske kirjeldada, kuna siin on vahelduvalt esil värskelt turvastatud linnased, magus lõkkesuitsusus, kanarbikuline turbasuitsusus (à la Highland Park). Suitsususele lisanduvad kreemine vanill, võikompvek (butterscotch) ning veidi mentoolset mineraalsust.

Maitse: väga delikaatne kreemine vanill, soolakaramell, veidi valget pipart ja rohelisi ürte. Meeldivalt ja üsna tugevalt turbasuitsune taust kõigele eelnevale.

Lõpp: väga pikk. Kreemine-õline turvastatud linnaste suitsusus.

Hinnang: A

Kõik väga head Kilkerranid. Eriti meeldiv oli viimane tugevalt turvastatud. Oleksin hea meelega seda ka hiljem tervikpudeline soetada soovinud, kuid kuna cage-pudeleid saab iga inimene osta vaid ühe nädalas, siis kahjuks see jäi ära. Olin puurist ostnud juba ühe Longrow ja ega kotiski enam ruumi poleks olnud.


esmaspäev, 13. mai 2024

KILKERRAN 8 yo Cask Strength Sherry Batch 10

Enne Campbeltowni reisi siis praeguseks viimane ja üsna värske Kilkerran 8-aastane on järjekorras siis Batch 10 ning see on samuti küpsenud üksnes eks-šerri (oloroso) vaatides ja villitud 08.01.2024. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Kilkerran 8 yo Cask Strength, Sherry Cask Matured (24/01), 57,4% nc, ncf

Aroom: koheselt tajutav erinevus eelnevast Kilkerranist. Siin on selgelt esmalt kuivatatud puuviljade ümarus ja kreemine šerri. Vaid kerge suitsusus. Klaasis seistes küpsed maasikad, siirupine. Sekka tuleb ka veidi metallisust ja tammist vürtsikust taustal. Vesi ei anna midagi juurde ega võta ka ära ning seda pole vaja tegelikult vajagi, kuna alkohol on hästi integreeritud ja kangus pole tunda.

Maitse: esmalt magus šerrisus, millele tuleb juurde kergelt vürtsikas ja pehme suitsusus. Veidi tuhasust. Suutundelt ümar ja kreemine; hästi suud kattev. Kangus pole ka siin tunda ning alkohol hästi integreeritud. Üks-kaks tilka vett võib vajadusel lahjendamiseks lisada, kuid see toob esile mõrkjust ja enam ka vürtsikust.

Lõpp: üsna pikk kergelt kuivusele kalduv tuhase suitsususega šerrisus ning seda koos piisavalt tugeva vürtsikusega.

Hinnang: B

Väga erinev Batch 9-st ja sellisena terviklikum, küpsem ja ümaram. Samas on siin vähem suitsusust ja sellist Campbeltowni iseloomu, mis Batch 9 puhul selgelt aroomis esile tuli. Kõigi kolme vaadikanguses ja lisaks veel 12-aastase Kilkerrani maitsmise põhjal tundub, et võrreldes varasematega (v.a arvatud Heavily Peated) on uuemates nõrgem suitsusus. Loodan Washback baaris esimesel õhtul saabudes siis nende kolme Kilkerrani jätkuks mõned Kilkerranit kohe otsa ära maitsta.



laupäev, 11. mai 2024

KILKERRAN 8 yo Cask Strength Sherry Batch 9

Teine sel kuul maitstav Kilkerran 8-aastane on järjekorras Batch 9 ning see on küpsenud üksnes eks-šerri vaatides ja villitud 24.01.2023. Pärit on see 4cl näidispudelist.



Kilkerran 8 yo Cask Strength, Sherry Cask Matured (23/10), 57,5% nc, ncf

Aroom: esimesena tuleb klaasi valatult teravus, mööblilakk ja karamelliseeritud suhkur. Klaasis seistes pehmeneb. Nüüd turvastatud linnased, traditsiooniline viskiladu, muldne. Lisandub ka magusust – šokolaad, rosinad, mida hooti külastab ka tammine kuiv noot. Veega lahjendades karamelliseeritud apelsin ja enam suitsusust koos magusate turvastatud linnaste ja märja heinaga.

Maitse: üsna terav ja seda koos hapuka marjasusega ning ingveriga. Teises pooles lisandub keskmiselt tume šokolaad ja suitsusus. Lisaks veel karamelliseeritud suhkur ja mõrkjas kohvi. Veega lahjendades suutundelt selgelt ümaram, magus-mõrkjas karamelliseeritud apelsin, kerge ürdisus. Veidi küll nüüd ehk lihtsam, kuid selgelt kergemini lähenetav. Vajab kindlalt lahjendamist.

Lõpp: üsna pikk. Tammine teravus, ingver, veidi soolasust, mõrkjust. Kurku meeldivalt soojendav. Järelmekk selline tuhaselt magus suitsusus.

Hinnang: B

Vajab kindlasti aega klaasis. See tasub end ära. Aroom siis suurepärane (B+), kuid maitsed jätavad soovida – liiga terav, mõrkjas ja mitte kuigi kompleksne. Maitsed ja eriti suutunne küll paranevad vee lisamisel, kuid tervikuna jääb siiski see Kilkerran veidi nõrgaks.



neljapäev, 9. mai 2024

KILKERRAN 8 yo Cask Strength Bourbon Batch 8

Järgnevad kolm viskit on pärit Glengyle viskivabrikust ning kuuluvad seeriasse, mis on Kilkerran viskide puhul üks ihaldatumaid. Tegemist on nimelt 8-aastase vaadikanguses villitava Kilkerraniga, mis nüüdseks on jõudnud juba kümnenda viskini. Olen varasemalt neid mitmeid maitsnud, kuid nüüd siis saab järjest ära proovitud Batch 8, 9 ja 10. Viimane neist villiti alles selle aasta alguses. Kuna olen veidi külmetanud nende kõledate kevadilmade tõttu, siis on haistmis-maistmismeeled veidi kinni, kuid loodan siiski veel enne Šotimaa reisi ikka ka Batch 9 ja 10 ära maitsta.

Esmalt aga Batch 8, mis küpsenud üksnes eks-burboon vaatides ja villitud 28.11.2022. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Kilkerran 8 yo Cask Strength, Bourbon Cask Matured (22/232), 55,8% nc, ncf

Aroom: esmalt lillelisus ja veini äädikalisus koos mõningase atsetoonisusega. Tunda viski noorus. Veidi klaasis väljavalatult oodates toimub selge muutus ja seda paremuse poole. Enam ei saa nüüd rääkida aroomis leitavast noorusest. Pehme puiduröstine suitsusus, veidi vanilli, mereline soolasus, mineraalsus ja kriidisus. Lisaks tsitruseid, kiivid, ürte. Veega lahjendades toimib veelgi paremini; enam suitsusust, magusam vanill, õun, valge sõstar, heinasus.

Maitse: esimesel mekkimisel algab teravalt, just selline terav happeline sidrun, kuhu soola raputatud. Tuntavalt noor, mida toonitab veel kangus ja rohusus ning teravust lisab juurde ingver, pipar ja greip. Teisel lähenemisel toimib juba paremini, märksa rikkalikum ja pehmem, nüüd leitav mineraalsus ja soolasus koos magusa sidruniga. Veega lahjendamine toimib ka siin väga hästi. Suutundes nüüd vahane õlisus, mineraalne magus sidrun, mereline koos meeldiva kerge suitsususega.

Lõpp: üsna pikk. Lahjendamata kergelt mõrkjas-kirbe greip, roheline kange tee, soolasus. Veega lahjendatult järelmekk pikem ja domineerib magus mineraalne sidrun koos suitsususega.

Hinnang: B+

Oodatult hea Kilkerran. Minu jaoks toimis veega lahjendatult (u 48%ni) märksa paremini.



pühapäev, 5. mai 2024

La Famiglia Nostra viskid

Eile avanes meeldiv võimalus osaleda Saksamaal paikneva sõltumatu villija La Famiglia Nostra (LFN) viskide degusteerimisel. LFN on asutatud sõprade grupina 2013 ja sellest ajast alates on see n.ö kogukonna põhine villija loonud üsna märkimisväärsel arvul viskisid. Viskid villitakse 35cl pudelites. Maitsta sai 2cl kogustes kokku kuus viskit, millest viis esimest on juba ka villitud ja osa neist veel ka Eestis saadaval. Teen lühikese ülevaate. 



1. LFN XX, 53,4% nc, ncf

Degusteerimisel n.ö soojenduseks pakutud viski. Tegemist on Speyside piirkonnast pärit 24-aastase linnaseviskiga, mis destilleeritud 1997 ja villitud 2022 kokku 80 pudelit; esmalt küpsenud teise täitekorra hogshead vaadis ja seejärel u neli kuud Saksa jääveini (Eiswein) vaadis. Aroomilt kergelt magus-hapuka puuviljasuse ja kuiva tamme segu. Maitsetelt pigem kuiv ja puidune, tundus kohe nõrgas vaadis küpsenuna. Lisaks sellist magus-hapukat puuviljasust ja kerge käärituse mekk. Veega lahjendades tuli esiplaanile happeline puuviljasus. Maitseprofiil, mis mulle ei istu viskide juures. Kuuest maitstust viskist minu jaoks selgelt nõrgim. Teistele degusteerimisel olnutele tundus aga see viski väga meeldivat. Hinnang: C+

2. LFN „RnB” as in Reale Bastardo, 56,9% nc, ncf

Tegemist on siin 8-aastase Royal Brackla linnaseviskiga, mis destilleeritud 2015 ja villitud 2023 kokku 283 pudelit; küpsenud täisaja (?) Prantsuse tammest esmatäite 1er Cru Chateau Margaux veini vaatides. Väga meeldiv ja tundelt märksa vanem kui kaheksa aastat. Aroomilt kreemine ja samas mahlane puuviljasus, punaseid marju ja meeldivalt kerget tammist vürtsikust. Suutundelt kreemine ja hästi suud kattev. Maitsetes tunda magus-hapukaid punaseid marju (jõhvikas, pohl), martsipani veidi, kerge vürtsikus – kaneel, muskaat, nelk. Järelmekk pikk, kreemine marjasus. Hinnang: B+

3. LFN Sherry Bomb V, 57,2% nc, ncf

Tegemist on siin 11-aastase GlenAllachie linnaseviskiga, mis destilleeritud 2012 ja villitud 2024 kokku 240 pudelit; küpsenud esmatäite oloroso ja PX vaadis ning kokkusegatult saanud segunemise aja taastäidetud PX vaadis. Tõeline „šerri pomm” ja seejures väga heas tasakaalus ilma igasuguse väävli või mõne muu kõrvalnoodita. Väga hea magusa ja kuiva tasakaal, mis mängib eriti suus meeldivalt edasi-tagasi. Jällegi tundelt vanem, kui 11-aastat. Aroomis kuivatatud viigimarjad, datlid ja mustad ploomid. Samas ka värsked magusad küpsed viigimarjad. Lisaks pehmeid vürtse. Maitsetes tuleb ehk veidi sisse kuiva tammisust, kuid jääb tervikuna siiski tasakaalustatuks ja meeldivalt magus-kuivaks puhtaks šerrisuseks, kus esil kõik juba aroomis märgitud maitsed. Järelmekk pikk ja selline magus-kuiv-magus... vahelduvus. Hinnang: B+

4. LFN Treasures of Islay, 50,6% nc, ncf

Tegemist on siin 9-aastase Bunnahabhain linnaseviskiga, mis destilleeritud 2014 ja villitud 2024 kokku 150 pudelit; küpsenud täisaja šerri vaadis ja järelviimistletud Palo Cortado šerri vaadis. Aroomis värskelt turvastatud linnased, lõkkesuitsusus, sõnnik ja kompost. Vanill ja keskmiselt tume šokolaad. Maitsetelt turvastatud linnased, lõkkesuitsusus, ahjuõunad, vanill, šokolaad ja veidi ürdisust. Järelmekk keskmise pikkusega ja meeldivalt suitsune puuviljasus. Väga hea delikaatne Bunnahabhain, kus esil kõik oodatult meeldivad maitsed. Hinnang: B+

5. LFN Don of the Isles IV, 57,1% nc, ncf

Avalikustamata päritolu ja vanusega Šoti linnaseviski. Küpsenud esmatäite šerri vaadis (PX, Octave), villitud 2019 kokku 116 pudelit. Suitsusust siin selgelt vähem kui eelnevas; pigem selline muldne ja soine turbasus koos kergelt metallise noodiga. Sõnnik, vanill, veidi meditsiinilisust ja joodi. Maitsetelt meditsiiniline turbasus, vanill, kerge metallisus, valget ja pooltumedat šokolaadi. Hästi suud kattev. Otsene PX vaat pole tunda. Järelmaitse pikk, kuiv suitsusus koos tuhaste punaste marjadega. Iseloomult tundub Laphroaigi poole kalduv. Hinnang: B+

6. Staoisha 5 yo (2018/2023), Duty Paid Sample, cask 36221, 62,5% nc, ncf

Viimasena sai proovitud veel villimata Bunnahabhain viski Oloroso hogshead (?) vaadinäidist, mis oli juba nüüd viie aastasena meeldivalt rikkalik ja hästi suud kattev.



Eelnevat kokku võttes tuleb tõdeda, et (peale ühe) olid kõik maitstud viskid suurepärased, väga kvaliteetsed ja mulle meelepärased. Kui neist viis esimest viskidena juba villitud enda jaoks järjestada, siis oleks eelistus järgnev: 1. „RnB” as in Reale Bastardo, 2. Treasures of Islay, 3. Sherry Bomb V, 4. Don of the Isles IV, 5. XX.

laupäev, 4. mai 2024

KILKERRAN 12 yo (23/46)

Kuna kümne päeva pärast saab taas minna Campbeltowni, siis on n.ö soojenduseks hea teha üks Kilkerran viskide maitsmine. Selleks sai soetatud üks 12-aastane ning kolm viimast 8-aastast vaadikanguses Kilkerranit. Viimati sai 12-aastast põhjalikumalt maitstud 2018 (blogis 9.05.2018) ning siis oli tegemist vanas kitsamas pudelis villituga (17/397). Seekord on aga klaasis üsna uus ja uues disainis pudelist pärit viski, mis villitud 2023 aasta alguses. Kilkerran 12-aastane on reeglina ikka kokku segatud 70% osas eks-burboon ja 30% osas eks-šerri vaatides küpsenuist. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Kilkerran 12 yo (23/46), 46,0% nc, ncf

Aroom: värskelt saetud puit ja kartulipuder. Teraviljasus, eriti vilja kestad. Õrnalt käärima läinud ja veidi hapukad puuviljad koos kerge vaskse metallisusega. Ei ole eriti imponeeriv. Klaasis pikemalt seistes paraneb, kuna lisandub kreemine vanill ja veidi ka soolakat mineraalsust.

Maitse: kuidagi liiga lihtne ja väheimponeeriv ka siin. Suutundelt siiski kreemine algus, siis aga kahjuks teravamat tammisust. Maitsetest magus soe värske puidusus, kreemine vanill, õrnalt puuviljast kääritust ja puuviljast hapukust. Teisel lähenemisel hoomatav ka mineraalsus ja soolasus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Mineraalsus ja soolasus, tsitrusekoored, mis annavad ka kerge mõrkjuse.

Hinnang: C+

Lühidalt öeldes üsna selge pettumus Kilkerranilt. Üsna hea viski siiski, kuid varasema põhiselt ei vastanud üldse oodatule. Kuidagi lihtne ja toore ning võiks pimetestimisel lugeda selgelt alla kümne aastaseks ja veidi sellistes väsinud vaatides küpsenuks. Kõige üllatavam oli seejuures turbasuitsususe täielik puudumine. Kuna Kilkerran 12-aastast villitakse aastas mitu tegu, siis võib siinse 23/46 puhul olla tegemist lihtsalt „kogemata” kehva partiiga. Igal juhul ei julge seda viskit enne eelnevat maitsmist tervikpudelina osta. Proovin ehk Campbeltownis olles muude huvitavamate Kilkerranite kõrval ka mõne teise 12-aastase batch’i ära proovida.



kolmapäev, 1. mai 2024

GLEN SCOTIA 2010/2020 Vintage Release No. 3

Mai, millest saab suuresti Campbeltowni viskide kuu, avab Glen Scotia. Tegemist on peaasjalikult Saksamaa turule villitud aastakäigu viskiga. Tegemist on selles seerias kolmanda viskiga, mis kannab nime Campbeltown Cross. Valmistamiseks on ilmselt teatud osas kasutatud mõõdukalt turvastatud linnaseid, destilleerimine leidis aset 2010, seejärel küpses täisaja esmatäite eks-burboon vaatides (barrels) ning villiti seda viskit 2020. aastal kokku 3000 pudelit. Minu pudel kannab numbrit 2188. Kuigi viski on märgitud villituks 2020, on pudelil kood siiski 29.04.2021.



Glen Scotia 2010/2020 Vintage Release No. 3 Campbeltown Cross, 46,0% nc, ncf

Aroom: kergelt mereliselt soolakas suitsusus, veidi mineraalsust, sidrunikoor. Ahjuõunad, turvastatud linnased, veidi ka komposti. Klaasis seistes tuleb juurde magus paks vanill, vahasus, magusad linnased.

Maitse: tsitrusekoor ja sidrun, millele tuleb sekka ka meeldivalt tasakaalustav ja maitset paksendav magus pirn. Suutundelt on õline vahasus. Linnased, vanill, sidrunimarmelaad. Veidi ka mõrkjat rohusust, mis ei lase magususel domineerima hakata ning seejärel teises pooles kerget vürtsikust ja törts musta pipart.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kergelt piprane, magusad turvastatud linnased, kerge sidrunikoore mõrkjus. Hea magus-kuiva tasakaal.

Hinnang: B+

Suurepärane noor Glen Scotia ning seda oma parimal kujul – mõõdukalt turvastatud linnased ja esmatäite eks-burboon vaat.