teisipäev, 1. juuni 2021

LAGAVULIN 12 yo „Special Release 2005“

Jätkuks mai lõpule veel üks Lagavulin. See on sarnaselt eelnevale samuti eriväljalaske 12-aastane, kuid pärit märksa varasemast ajast. Nimelt on siinmaitstav pärit 2005. aastal villitud tervikpudelist. See on seisnud mul kapis avamatuna siis juba oma viisteist aastat, kuid otsustasin nüüd selle siis ära maitsta. Ja ei ole selleks parimat aega, kui oma sünnipäevakuu esimene päev. Nii nagu olen juba varasemalt mitu korda märkinud, on kõik soetatud pudelid mõeldud maitsmiseks. Mõnede avamiseni kulub lihtsalt rohkem aega, kui teiste puhul. Nii olen näiteks otsustanud 1983. aastal destilleeritud ja 2007. aastal villitud Port Ellen 23-aastase avada oma 60ndaks sünnipäevaks. See teeb siis selleks ajaks pudeli avamatuna seismise ajaks pea kakskümmend aastat. Kes maldab kannatada, sel hiljem nauding suur!

Siinmaitstav Lagavulin on küpsenud Ameerika tammest valmistatud taastäidetud vaatides ja oli siis järjekorras viies eriväljaanne, kuna 2002. aastal, kui see Special Release sari sai alguse, villiti kaks pudelit.



Lagavulin 12 yo, Special Release 2005 (Batch 5), 57,7% nc, ncf

Aroom: võib kohe öelda, et see on selgemalt turbasem ja kuivem, kui eelnevalt maitstud 2018. aastal villitu. Samas ka vähem magusam, kuigi magusust on ja seda turvastatud linnaste ja vähese toffee kujul. Klaasis seistes tulevad juurde kooritud mandlid, veidike ka kuivemat söelaadset suitsusust. Leidub ka mõningast happelist sidrunit, mis hoiab ülal värskust ja teravust. Veega lahjendades ümaram ja puuviljasem, turbasus vaigune ja veidi ürdine, isegi veidi bituumeni laadset aroomi. Muutub samas ka õlisemaks ja rikkalikumaks.

Maitse: esmalt üsnagi kuiv ja veidi isegi teravalt piprane. Intensiivne turbasus selgelt esil, samuti veidi happeline ja meresoolane sidrun. Suutundelt sirgjoonelisem ja õhem kui 2018. aastal villitu. Magusa poole pealt on teravust tasakaalustamas linnased. Lisaks leitavad ürdid ja törts merevetikaid. Veega lahjendades tulevad soolased tsitrused, turbasus suitsusem ja tuhasem-nõgisem.

Lõpp: pikk. Sidrunid, nõgine, suitsune ja kuiv.

Hinnang: B+

Väga hea lõpetus kolmekuulisele Islay turbaste linnaseviskide teekonnale. Järgmised Islay turbased viskid tulevad alles kõledamate sügisilmade saabudes oktoobri lõpus. Kuid Islay saarelt veel siiski ei lahku. Sujuvaks üleminekuks sobib hästi turvastamata Bruichladdich, mis tähistas 30. mail Feis Ile raames kuuetunnise veebipõhise otseülekandega viskivabriku 140-aastast eksisteerimise (1881-2021) ja 20-aastast taasavamise (2001-2021) tähtpäeva. Sellega seotult oli võimalus proovida ka kuut selleks puhuks maitsmiseks toodud näidist.