pühapäev, 13. juuni 2021

BRUICHLADDICH Feis Ile 2021 Sample No.5 & No.6

Viies viski on järjekordne näide Bruichladdichi soovist esile tuua odra kasvamisega seotud aspekte. Sedakorda Šotimaa mandriosa piirkondlike erisusi 2013. aastal alanud eksperimendiga, millel nimeks Bruichladdich Regional Trials. Kasutatud on alati sama odrasorti ja järgitud alati sarnast tsüklit linnastamisest kuni küpsemiseni. See tähendab, et lõpptulemuses ilmnevad võimalikud maitseerinevused tulenevad kasvupinnasest ja piirkonna ilmastikust. Siinmaitstav Feis Ile puhuks villitud Sample No.5 on destilleeritud odrast, mis kasvanud Invernessi lähedal Black Isle farmis. Lisaks põhjapoolsele piirkonnale, on veel vaatides küpsemas Aberdeeni (idapoolne mägismaa) ja Lothiani (madalmaa põhjaosa) piirkonna põldudel kasvanud odrast destilleeritud viskid. Kui 2013. aastal hangiti igast farmist 50 tonni, 2014. aastal 100 tonni, siis 2015 juba 200 tonni otra. Siinmaitstav on kuuest näidisest noorim – 7-aastane ning küpsenud sarnaselt teistele Ameerika tammest eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.



Bruichladdich 7 yo, Regional Trials 2014/2021, 61,5% nc, ncf

Aroom: väga meeldiv magus linnasus koos õlgede ja iirisega. Värsket heina täis laotud heinaküün, rohleised ürdid värskust andmas. Klaasis sesites sigareti tubakapuru. Veega lahjendatult kreemine, iiris ja koorevenis, karamellijäätis.

Maitse: suutundelt ümar, kreemine-õline. Ürdine, teraviljahelbed. Veidi ka keemilist mekki, kuid see ei püsi ja ei muutu häirivaks kuna see transformeerub kergelt tsitruseliseks puuviljasuseks. Veega lahjendades toffee, iiris. Üsna noorepoolne veel, kuid piisavalt täidlust juba omav.

Lõpp: pikk. Kreemine, ürdine rohusus järelmekis.

Hinnang: B+

Viimaseks Feis Ile viskiks oli järjekordne erilisus, mille poolest Bruichladdich kuulus on. Sample No.6 on viski, mis ei keskendu niivõrd odrale, vaid hoopis destilleerimisele – see viski on nimelt destilleeritud kolm korda (Bruichladdich on tootnud ka koguni neljakordselt destilleeritud viskit!). Lisaks kolmekordsele destilleerimisele on selle viski puhul eripäraseks ka selle vaatidesse täitmise kõrge kangus. Kui tavapäraselt on Šotimaal ühelinnaseviskide puhul tavapäraseks vaatide täitmiseks mineva destillaadi lahjendamine 63,5%-ni, siis Bruichladdichi puhul on selleks 69%. Üheks põhjenduseks on „milleks laagerdada vett“, kuid olulisemaks põhjuseks täita vaadid kõrgemas kanguses destillaadiga on siiski soovitav lõppviski iseloom ja soov vähendada ladustamisele minevate vaatide arvu. Kõrgem kangus vaadis võib muidugi põhjustada vajaduse viskisid pikemaajaliselt vaatides küpsetada. Selle kolmekordselt destilleeritud Bruichladdich puhul oli vaatide täitmise kanguseks aga koguni erakordselt kõrge 84%. Siinmaitstav viski on pärit esimesest kolmekordsest destilleerimisest, mil Bruichladdich seda sellisena teostas. Viski on destilleeritud 2005. aastal ning küpsenud 15-aastat Ameerika tammest valmistatud esmatäite eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.

Bruichladdich 15 yo, X3 Triple Distilled 2005/2021, 69,3% nc, ncf

Aroom: magus ja lilleliselt aromaatne; veidi ka atsetoonine ja piirituseline. Kreemine vanill, toffee ja sellega tunda vaadi poolne mõju. Arvestades viski kõrget kangust, on see siiski üllatavalt kerge. Veega lahjendatult teraviljane ja meenutab sellisena eakaid single grain viskisid. Piirituseline kreemisus.

Maitse: teravalt näpistav, kuid samas magus ja teraviljane. Sirgjooneline ja pigem üheplaaniline. Veega lahjendades kreemisem, vanill, toffee. Lisaks lilleline koos kerge mündiga.

Lõpp: keskmise pikkusega. Teravalt põski näpistav, kerge piirituseline metallisus. Veega lahjendatult kreemiselt teraviljane.

Hinnang: B

Kõik Feis Ile 2021 puhuks villitud Bruichladdich viski näidised olid huvitavad ja väga head. Endale oli kuuest maitstust kõige meeldivam Sample No.3 ehk Bere Barley 2009/2021. Kõige näitlikumaks nende viskide puhul oli siiski nende piisavalt suur erinevus. Ilmselt saab nõustuda, et isegi destilleerimise järgselt jääb alles odrasortide ja odra kasvutingimuste poolt tekitatud eripära.