pühapäev, 20. juuni 2021

SPRINGBANK 12 yo Cask Strength (Batch 20)

Vaatame kuidas teine, peamiselt endistes burboon vaatides küpsenud, 12-aastane vaadikanguses Springbank mekib. Kokku on ka siin, sarnaselt Batch 19 viskile, segatud 65% osas eks-bourbon ja 35% osas eks-šerri vaadid. Viski on villitud 08.01.2020. Maitstav on 5cl näidispudelist.



Springbank 12 yo Cask Strength, Batch 20 (20/03), 55,3% nc, ncf

Aroom: esmalt veidi piirituseline, siis vanill ja kuiv nahk. Vähe springbankilikkust. Klaasis seista lastes tuleb siiski oodatud karamelliseeritud puuviljade magususe, meresoola, mineraalsuse ja kerge vürtsikuse segu. Kõik see on siiski nõrgemalt esil kui Batch 19 puhul. Siin on aroom kinnisem ja kuivem. Vähese veega lahjendades heinasus, õlesus, kerge kulupõlengu suitsusus ning enam meeldivaid karamelliseeritud tsitruseid.

Maitse: magus, karamelliseeritud tsitrused. Suutundelt kreemine-õline ja ümar. Tervikuna üsna rafineeritud, vähe muldset „mustust“ ja pea puudub turbasuitsusus. Kuidagi tuim ja lihtsakoeline. Vähese vee lisamisel soolakas ürdisus, veidi lagritsat ja värsket fenkolit. Toimib nii paremini.

Lõpp: üsna pikk. Mineraalne, soolane-magus ürdisus.

Hinnang: B

Väga hea, kuid Springbankina jääb nõrgaks ja veidi lihtsaks. Batch 19-ga võrreldes on siin märksa vähem jõulisust ja täidlust. Siin on küll šerrivaatide osakaal olnud sama, kuid ilmselt on siin kasutusel olnud pigem teise täitekorra ja ehk isegi Ameerika tammest valmistatud hogshead mõõtu vaadid. Batch 19 puhul oli šerri mõju selgelt enam ja positiivsemana tunda. Vajab veega lahjendamist, siis toimib paremini. Veega lahjendatult veidi alla 50% läheneb Springbank 10-aastasele, kuid siin jääb puudu 10-aastase värskus ja puuviljasus.