teisipäev, 8. juuni 2021

BRUICHLADDICH Feis Ile 2021 Sample No.1 & No.2

Esimeseks viskiks Feis Ile 2021 jaoks oli Bruichladdichi peaviskimeister Adam Hannett valinud orgaanilise viski. Sample No.1 oli kuuest maitsmisele toodust ka vanim. Destilleeritud on see viski Invernessi lähedal Mid Coul farmi põldudel orgaaniliselt kasvanud Chalice odrast valmistatud linnastest 2003. aastal ning küpsenud 17. aastat teise täitekorra Ameerika tammest eks-burboon vaatides. See viski on pärit üldse esimesest destilleerimisest, mida Bruichladdich orgaaniliselt kasvanud odraga teostas. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.

Bruichladdich 17 yo, Organic Barley 2003/2021, 57,1% nc, ncf

Aroom: osoonine, kuiva vaati veidi, mitte kuigi aromaatne algus. Klaasis seistes mesi, kerge sidrun ja lillelisus. Veega lahjendades enam osoonine, värsked nektariinid, kreemine linnasus.

Maitse: vahe ja terav. Sidrun, veidi õline suutundelt, väga puhas, veidi ka piirituselisust ja mineraalset soolasust. Sidrunikoor, tikrid, rohelised õunad. Veega ümaram ja linnaselisem, kuid samas veidi ka rohusem.

Lõpp: pikk. Õline, sidrun, laim. Järelmekis õline eukalüpt. Veega lahjendatult rohusem ja veidi metalline.

Hinnang: B



Sample No.2 viski on valmistatud Islay saarel kasvanud odrast. See viski on pärit 2004. aastast, mil üldse esimest korda Bruichladdich kasutas destilleerimiseks Islay saarel kasvanud otra ning see tuli vaid ühest farmist. Täpsemalt: selle viski oder on pärit Raymond Stewart’ poolt Sunderland farmi põldudel kasvanud saagist. Nüüdseks kasvatavad Bruichladdichi viski jaoks Islay saarel otra (ja ka juba rukist) 18 farmi. Viski on destilleeritud 2004. aastal ning peale 16. aasta pikkust küpsemist Ameerika tammest esmatäite eks-burboon vaatides villitud siis 2021. aastal Feil Ile puhul maitsmiseks. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.

Bruichladdich 16 yo, Islay Barley 2004/2021, 58,4% nc, ncf

Aroom: aromaatne, lilleline, veidi ka atsetoonisust. Klaasis rahunedes linnaseline, mereline aroom, kerge soolasus, veidi ka heledaid rosinaid. Pikemal seismisel aromaatne hein ja õled ning märksa magusam. Vee lisamine teeb aroomi kreemisemalt paksemaks ja pähkliseks.

Maitse: väga värske, ümaralt täidlane ja kristalselt puhas. Meresool, meeldivad linnaselised sidrunid, pähkline, värske münt. Veega lahjendades kreemine, linnasesuhkur, värskelt ahjust tulnud saiad, martsipan.

Lõpp: üsna pikk. Kerge mineraalne mereline soolasus, sidrunid, metsapähkel, mandel. Järelmekis õrn rohune lillelisus.

Hinnang: B+