reede, 18. juuni 2021

SPRINGBANK 12 yo Cask Strength (Batch 19)

Nagu juba varasemalt Springbank 12-aastase tutvustuste juures olen märkinud, jäi mul teadlikult selle viski puhul tervikpudelina ostetud Batch 16, mis villiti 2018 alguses, viimaseks. Tegin küll sellesse otsusesse veel erandi ja soetasin ka Batch 21. Suuresti oli see tingitud Batch 21 erilisest vaatide kombinatsioonist. Olen samuti juba varem märkinud, alates Batch 18-st suurendati burboonvaatide osakaalu terviksegus. Kuna nüüd õnnestus soetada näidispudelitena Batch 19, 20 ja 22 (viimane alles postiga teel ja ehk jõuab sellegi veel juunis ära maitsta), avaneb hea võimalus ära maitsta Springbank 12 yo Cask Strength viskid, kus burboonvaatide osakaal on kahe esimese puhul 65% ja kõige uuema, selle aasta aprillis villitu, puhul 50%. See annab hea ülevaate, kuidas üks mu kõigi aegade lemmikviskisid (s.t Springbank 12 yo Cask Strength) vähemšerrisena ka mekib. Siin maitstava Batch 19 puhul on siis viski segatud kokku 65% osas eks-bourbon ja 35% osas eks-šerri vaatides küpsenuist. Viski on villitud 20.08.2019. Maitstav on 5cl näidispudelist.



Springbank 12 yo Cask Strength, Batch 19 (19/326), 57,1% nc, ncf

Aroom: kergelt kuiv tahmasus koos soolakalt tsitruselise merelisusega. Koriander, õrnalt karamelliseeritud apelsin ja värske nahk. Klaasis seistes martsipan, kuivatatud aprikoosid, kuivatatud puuviljade magusus ja ninatundelt üsna paks ja kreemine. Kõike seda ümbritseb vegetaalne ja kergelt piprane turbasuitsusus.

Maitse: meeldivalt õline suutunne. Piisavalt teravust, mis tuleb osaliselt kõrgest kangusest, osaliselt tammisest piprasusest (värsked Euroopa tammest eks-šerri vaadid?). Veidi sidruneid, soolakas lagrits, aprikoosid, mineraalne ja veidi sinna juurde veel tugevamalt röstitud kohviube. Tervikuna pigem kuiv. Veega veidi lahjendades kreemisem ja samas mineraalsem ja merelisem ning nüüd tuleb ka kerge piparmünt. Otsest turbasust ja Springbankile omast „mustust“ maitses vähe tunda.

Lõpp: üsna pikk ja piprane. Siis meresoolane ja kuivusele kalduv. Kergelt vaskne järelmekk.

Hinnang: B+

Võrreldes varasemate šerrisemate (vähemalt kasutatud vaatide osas) Springbank 12-aastaste viskidega on siinne lihtsam, kuivem ja vähem turbasemalt muldne. Samas on siin enam mineraalsust ja merelisust ehk kaldub maitseomadustelt rohkem Springbank 10-aastase poole. Väga hea viski, kuid ei ole päris see, mida varasemad 12-aastased on pakkunud ja mida ka siinsest viskist ootasin.