neljapäev, 10. juuni 2021

BRUICHLADDICH Feis Ile 2021 Sample No.3 & No.4

Bruichladdich kasutas Bere otra linnaseviski valmistamiseks esimest korda 2006. aastal. Siis destilleeriti viskit Islay saarel kasvanud 2005. aasta saagist. Järgnevatel aastatel hakati enam kasutama Orkney saarel kasvanud Bere otra, kuna seal on selle odrasordi kasvatamise tingimused soodsamad. Esimene Orkney saarelt pärit Bere oder tuli 2007. aasta saagist. Olen seni täispudelitena villitud Bruichladdich Bere Barley viskidest ülevaate teinud 31.07.2020 postituses. Selleaastase Feis Ile jaoks villitud näidis ei ole pärit esimestest, vaid 2009. aasta destilleerimisest. Samas on siinmaitstav vanim Bere odrast valmistatud Bruichladdich linnaseviski, mida võimalik maitsta väljaspool viskiladu. Ja samas ka üldse kõige vanem selline Bruichladdich viski. 

Sample No.3 on siis pärit Orkney saarel kasvanud Bere odrast valmistatud linnastest ja peale destilleerimist küpsenud 12 aastat Ameerika tammest esmatäite eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.



Bruichladdich 12 yo, Bere Barley 2009/2021, 59,8% nc, ncf

Aroom: täidlane magus linnasus, linnasesuhkur, viljakestad. Veidi ka muldne sügisene metsaalune. Klaasis seistes kerge (meeldiv) juustusus. Veega magusam (kreembrülee) ja puuviljasem. Rohelised puuviljad ja marjad – õunad, banaan, tikrid. 

Maitse: viskoosne ja kreemine suutundelt. Teraviljane pudrusus, kuid samas lilleliselt rohune, sidrunid, kerge köömen ja oliiviõli. Rikkalikkust lisab mineraalne meresoolasus ja jogurtilisus. Vesi suurt muutust kaasa ei too, kuid ehk on kõiki maitseid veidi rohkem esil. Meeldivalt täidlane tervik.

Lõpp: pikk, soolakas merelisus ja linnaseline magusus üheskoos; lilleline, koos kerge eukalüpti ja mündi värskusega.

Hinnang: A

Sample No.4 on üsna eripärane Bruichladdich. Esiteks pole see pärit Šotimaal kasvanud odrast ja seega lahknev Bruichladdichi reeglist – 100% Scottish Barley. Teiseks on selle viski valmistamiseks kasutatud oder kasvanud biodünaamiliselt. Kolmandaks on see tõenäoliselt üldse seni esimene biodünaamiliselt kasvanud odrast valmistatud Šoti ühelinnaseviski, mida väljaspool viskiladu maitsta on võimalik. Siinse viski valmistamiseks kasutatud biodünaamiline oder tuleb Inglismaalt ja täpsemalt Gantlett perekonnale kuuluvast Yatesbury farmist, mis asub Wiltshire lähedal. Viski on destilleeritud 2011. aastal ning küpsenud üheksa aastat Ameerika tammest valmistatud esmatäite eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.

Bruichladdich 9 yo, Biodynamic Barley 2011/2021, 60,9% nc, ncf

Aroom: suhteliselt kinnine ja vähearomaatne algus. Üsna terav ja nina näpistav – kõrge kangus siin selgelt tajutav. Kuiv hein, magusad õled, värske õun (valge klaar). Klaasis seistes tuleb juurde kerge vanill. Veega lahjendades hapukam õun (Granny Smith) ja tervikuna rohusem.

Maitse: üsna terav, kuid samas kerge ja delikaatne. Piirituseline magusus, roheline õun, veidi kiivit. Veega teravus ja vahedus säilib, kuid nüüd keskosas pehmem, kuid pigem õhuke. Rohune-lilleline pool domineerib. Senisest neljast ja ka järgnevat kahte arvesse võttes ehk kõige lihtsam ja rohusem.

Lõpp: üsna pikk. Nüüd ka teraviljasust, digestive küpsised ja kergelt kuivusele kalduv. Rohune järelmekk.

Hinnang: B