pühapäev, 2. mai 2021

Port Askaig 100 Proof

Endiselt oleme Islay lainel ja kui aprilli alguses plaanisin sellel püsida mai keskpaigani, siis ilmselt jään Islay saare viskide juurde kuu kauemaks. Ega kolm ja pool kuud üksnes Islay saare linnaseviskisid saa kuidagi ju paha teha! Mai juhatavad sisse neli Caol Ila viskit, millest küll kaks esimest ei ole nii nimetatud. Tegemist on sõltumatu villija Elixir Distillers poolt Port Askaig nime alla villitud ühelinnaseviskidega. Seega sidus jätk aprilli teises pooles maitstuile. Port Askaig viskivabrikut loomulikult ei ole päriselt olemas. Nimi osutab Islay saare sadamale.

Port Askaigi tootevalik lansseeriti 2009. aastal kolme viskiga (Cask Strength, 17- ja 25-aastane). Kohe alguses olid selged vihjed, et tegemist on sisult Caol Ila linnaseviskiga. Viimase kaheteistkümne aasta jooksul on Port Askaig tootevalik pidevalt laienenud, hõlmates selle nime all erinevas vanuses (8 kuni 45), kõrgemates kangustes ja ka ühevaadi väljalaskeid. Kui nüüd on selgelt välja öeldud, et nooremad Port Askaig viskid on pärit Caol Ila viskivabrikust, oleks vale eeldada, et kõigi Port Askaig viskide puhul on sisaldus olnud kogu aeg identne. Nii on vanemate Port Askaig viskide nime all leitavad ka Bunnahabhain ja Laphroaig viskid. Kindlalt saab aga vähemalt praegu öelda, et siinmaitstavad 100o Proof ja 8-aastane on Caol Ila viskivabrikus villitud. 

Alustan Port Askaig 100 Proof ühelinnaseviskiga, mis toodi turule 2015 ning see oli siis kõrgemas kanguses Port Askaig teine tulemine (varasem Cask Strength oli toodud turule 2009). Aastas villitakse seda kaks-kolm tegu. Kuigi tegemist on vanuse märketa viskiga, jääb selle viski vanus 7-10 aasta vahele. Olen seda viskit ka varasemalt maitsnud ja ka blogis tutvustanud (20.02.2016). Siinmaitstav on pärit 2020. aastal villitud 5cl minipudelist.



Port Askaig 100 Proof, 57,1% nc, ncf

Aroom: algus pigem kuiv antiseptiline turbasus. Klaasis seistes ja/või veega lahjendades magusam. Iiris, turvastatud linnased, värske heinasus. Lisaks endiselt antiseptik, millele lisandub mereline-mineraalne soolasus ja veidi sidrunit.

Maitse: üsna terav ja vahe. Tugevalt antiseptiline ja meresoolane. Teisel mekkimisel magusat vanilli ning samas ka soolasust koos mineraalsusega enam. Veidi metallist mekki lisaks. Veega lahjendatult toimub üsna suur muutus ja seda positiivses suunas. Suutundelt nüüd õline, sidrunid ja mentool, mineraalne ja antiseptiline. Suurepärane noor Islay linnaseviskit.

Lõpp: mitte kuigi pikk. Pigem kuiv, jood, kerge rohune mõrkjus ja meresoolasus. Veega lahjendatult märksa pikem – õline, mineraalne, sidrunid, mentool.

Hinnang: B

Väga hea. Lahjendamata kujul sirgjooneline, vahe, kuiv ja väga antiseptiline. Veega lahjendatult umbes 50% juurde muutub märksa rikkalikumaks.