kolmapäev, 26. mai 2021

LAGAVULIN 10 yo

Jätkates Islay lainel, võtan järgmiseks maitsmisele kolm Lagavulin ühelinnaseviskit. Neist kaks näidispudelit tulevad tutvustamisele mais ja üks tervikpudel jääb juuni algusesse. Siinmaitstav on üsna uus lisandus Lagavulini sortimenti. See toodi esmalt reisikaubanduse lettidele 2019. aasta augustis ja on nüüdseks jõudnud ka meile ülelahe laevadele. Tegemist on 10-aastase viskiga, mis on küpsenud Ameerika tammest valmistatud taasnoorendatud (rejuvenated) ja esmatäite eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Lagavulin 10 yo, 43,0%

Aroom: suitsune magus puuviljasus (küpse õun ja pirn), kergelt tõrvane ürdisus. Mesine annab kreemisust ja nahk kuivust. Peale esimest mekkimist mereline soolasus, ahjus valmistatud suitsulõhe ja piibutubaka puuviljasust veidi. Meeldiv, kuid kus on turbasus?

Maitse: kerge. Mesine suutunne, mis kergelt isegi selline õline-vahane. Õline ürdisus, soolane lagrits, köhasiirup. Otsest turbasuitsusust ja üldse suitsusust ka maitses vähe. Magusa poole kaldu.

Lõpp: keskmise pikkusega. Siin tuleb põlenud rohu suitsusus, millega liitub ka tuhasus. Soolane lagrits, kerge fenkol.

Hinnang: B

Meeldiva maitsekooslusega kerge Lagavulin, mis millegipärast meenutab mulle aga enam hoopis Cragganmore 12-aastast, kui Lagavulinit ennast. Turbasust ja suitsusust on siin üllatavalt vähe ja need kes seda siit otsivad, peavad pettuma. Meeldiv viski küll, kuid arvestades küsitavat hinda (umbes 70 ja peale), siis miks peaks valima selle 10-aastase väga hea 16-aastase Lagavulini asemel, mis leitav sageli märksa odavamalt. Kui siinmaitstu oleks hinnalt 40-45 juures, siis soetaks tervikpudeli aga meelsasti.