esmaspäev, 24. mai 2021

LAPHROAIG 1815 Legacy Edition

Teine Laphroaig on samuti vanuse märketa ning kannab väga pretensioonikat lisanime „pärand“. Laphroaig 1815 Legacy Edition toodi algselt üksnes reisikaubanduse lettidele mõeldult turule 2017. aastal koos Four Oak viskiga. Viski on esmalt küpsenud Ameerika tammest esimese täitekorra ülepõletatud eks-burboon vaatides ja siis järelviimistletud Euroopa tammest valmistatud uutes suurtes (?) hogshead vaatides. Ei oska nüüd öelda, mida viimaste vaatide kirjelduse all silmas on peetud – suured hogshead vaadid, kuna hogshead on tavapäraselt tähistanud 250 liitriseid vaate ja enamasti on need lahtivõetud eks-burboon barrel mõõtu vaadi laudadest kokku pandud (neljast saab kolm). Jah, need on küll suuremad kui barrel (200 liitrit) vaadid aga kas kohe nüüd suured? Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Laphroaig 1815 Legacy Edition, 48,0% ncf?

Aroom: üsna vaoshoitud ja kuiv algus, röstitud puidu suitsusus, nahk ja tammised vürtsid (muskaat). Siis tuleb vanill, piimašokolaadi veidi ja kerge kreemisus. Pikemalt klaasis seismise järel on hoomatavad turbasuitsused linnased. Puudu on aga Laphroaigile omapärane joodine meditsiinilisus. Vett ei kanna, kuna muutub lihtsaks ja mittemidagiütlevaks.

Maitse: üsna kerge ja lihtne. Magus kreemine ümar puidune suitsusus, metallisust veidi ning siis keskosast vürtsikas tamm – kerge ingver, muskaat, kuiva kaneeli isegi veidi. Veega lahjendades muutub intensiivselt ja häirivalt tammiseks, ei muud.

Lõpp: keskmise pikkusega ja tammine.

Hinnang: C

No nii. Keskpärane Laphroaig ja võrreldes TripleWood viskiga oluliselt lihtsam ja tugevalt ületammistatud. Arvestades, et selle eest küsitakse reisikaubanduses +100 hinda (mujal leida ka vahel +70), võib selle Laphroaig viski hinna-kvaliteedi suhtelt väga suureks pettumuseks lugeda (hinnata D). Sellest pudelist võib suure kaarega mööda astuda ning ühe kehva Legacy pudeli asemel soetada sama raha eest kaks või heade hindade korral isegi kõik kolm head Laphroaigi – 10-aastane, Quarter Cask ja Triple Wood.