teisipäev, 11. mai 2021

CAOL ILA 2008/2020 W&M

Selleks korraks viimane Caol Ila, mis tuleb samuti sõltumatult villijalt. Villijaks on Itaalia päritolu firma Rossi & Rossi, kes villib Šoti ühelinnaseviskisid Wilson & Morgan nime all. Siinmaitstav Caol Ila on destilleeritud 2008. aastal ning peale põhiküpsemist eks-burboon vaatides saanud kümnekuulise järelviimistluse aktiivsetes värsketes vaatides (virgin oak). Viski villiti 7.10.2020 ühest vaadist (#322392) kokku 326 pudelit.



Caol Ila 2008/2020 Wilson & Morgan Barrel Selection, 48% nc, ncf

Aroom: esmalt koheselt tajutav turbasuitsusus, kuid mis ei ole siiski primaarne aroom, vaid pigem taustale jääv. Domineerivaks on oodatult tugev tammevaadi aroom, mis väljendub tammevanillis, toffees ja tammises vürtsikuses. Värske vaat on aktiivselt ja selgelt tunda. Klaasis seistes tulevad esile turbasuitsused linnased, magusad õled. Veidi vett toob tammisuse alt ka muud aroomid: eelkõige lagrits, veidi sidrunit, tuhast suitsusust. Muutub märksa meeldivamaks.

Maitse: suutundelt üsna paks ja kreemine. Üsna tugev tammine vürtsikus, vanill ja mõrkjas rohusus. Vajab ilmselt samuti veega lahjendamist, et muud maitsed vabaneks. Nii ongi. Vähese veega lahjendatult sarnaselt aroomile tugev lagrits ning veidi sidrunit ja aniisi. Turbasuitsusust otseselt tunda vähe.

Lõpp: keskmise pikkusega, tammine vürtsikus, vanill ja veega lahjendatult lagrits ja aniis.

Hinnang: C+

Hea linnaseviski, kuid Caol Ila destillaadi head küljed on liigselt värske tammisuse poolt kaetud. Vajab kindlalt veega lahjendamist ning seda mitte kanguse, vaid värskemate maitsete esile toomise pärast. Siis muutub üsnagi nauditavaks. Jääb siiski alla naturaalsematele Port Askaig sildi all villitud Caol Ila’dele. Siinne on hoopis teistlaadne Caol Ila ning sellisena kindlasti oli väärt proovimist, kuid ilmselt oli tervikpudeli (õnneks pigem odava hinnaline) soetamine mitte kõige parem otsus.